Podjetje Humana se je odzvala na naš (povzeti) članek o svoji dejavnosti

slika: Maribor24

19. marca smo na našem portalu povzeli članek z vprašanjem Ali res Humana rabljena oblačila prodaja v tujino,namesto da bi jih namenila našim revežem?

Podjetja Humana, kljub temu, da v članku nismo uporabljali trditev, ampak le vprašanja, zahteva popravek. Njihovega pojasnila, pa povzemamo po portalu SVET24, saj nam originalnega odgovora s Humane niso poslali!

Odgovor podjetja Humana!

Humana Slovenija ni del velikega nizozemskega podjetja. Je članica mednarodnega gibanja HUMANA People to People, s sedežem v Zimbabveju, ki v federacijo povezuje mrežo neodvisnih nacionalnih organizacij, združenj in podjetij, delujočih na področju dolgoročnega in trajnostnega razvoja iz 43 držav.

Članice gibanja zbiramo potrebna sredstva tudi preko sistema zbiranja in prodaje rabljenih oblačil in obutve v Evropi, Ameriki in Afriki. V letu 2012 je bilo razvojnim projektom namenjenih 92 milijonov ameriških dolarjev. V 550 projektih, ki spodbujajo razvoj na področju izobraževanja, kmetijstva, zdravstva, boja proti aidsu in drugim boleznim, ekologije in gospodarstva, je bilo vključenih preko 12 milijonov ljudi in več kot 200.000 prostovoljcev.

Dejavnost Humane je v prvi vrsti socialna, poleg tega pa tudi okoljevarstvena. Razgradnja in proizvodnja tekstilnih vlaken in blaga namreč porabita precejšnje količine goriva in s tem povzročata izpuste CO2 v atmosfero, kar se s ponovno uporabo rabljenih oblačil preprečuje. Za vsak kilogram oblačil, ki ne konča kot odpadek, se zmanjša izpust CO2 za približno 4,3 kilograme.  Ponovna uporaba oblačil pa prispeva tudi k manjši porabi vode, gnojil, in pesticidov, ki bi nastali pri proizvodnji tekstila.  V letu 2013 je Humana Slovenija zbrala približno 1.245 ton rabljenih oblačil in obutve, kar pomeni, da je Humana preprečila izpust več kot 5,3 tone CO2 ter prihranili približno 7,5 milijonov litrov vode, 374 ton gnojil in 15 tisoč litrov pesticidov.

Humana Slovenija je socialno podjetje, ki večji del zbranih oblačil res nameni za prodajo, vendar pridobljena sredstva vlaga naprej v razvojne projekte, med drugim tudi v najrevnejših afriških državah (v zadnjem času – gre za projekte v Zambiji: »Mesto otrok Malambanyama«, »Pomoč otrokom« in »Klub kmetovalcev«; v zadnjih treh letih je bilo omenjenim projektom namenjenih 145.000,00 EUR, od tega v lanskem letu 60.000,00 EUR). ), del sredstev pa nameni za svoje delovanje. Za razliko od drugih dobrodelnih organizacij mora namreč pokriti stroške svojega delovanja (zabojnikov, prevoznih sredstev in druge materialne stroške) zgolj z lastnimi sredstvi in ne z denarjem davkoplačevalcev.

Vodilo Humane je pomagati najrevnejšim na svetu, hkrati pa tudi revnim v Sloveniji, zato del oblačil podari pomoči potrebnim ljudem, tudi otrokom in študentom. Nazadnje je veliko količino obutve, oblačil, odej, brisač,  hrane in pijače  in drugega potrebnega materiala podarila tudi žrtvam poplav v BIH v Doboju in Maglaju, skupaj kar pet ton. Sodeluje tudi pri vzgojnih projektih in tako pomaga gojiti čut za pomoč drugim že pri najmlajših. Na takšen način bo Humana delovala tudi v bodoče, aktivno se bo vključevala tudi v socialne projekte na lokalni ravni ter velik del sredstev še naprej namenjala socialno šibkim doma.

Humana Slovenija

M.G.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.