Pogovor o demografiji! Ob obletnici ukinitve urada za demografijo, okrogla miza

V centru Maribora, v Vetrinjskem dvoru je potekal pogovor ob okrogli mizi o demografiji. Tega je pripravila Slovenska demokratska mladina (SDM) Maribor.

Demografija je pomemben dejavnik starajoče družbe, kot e Slovenska. Še posebej je to značilno za našo državo, ki ima vsako leto več smrti, kot rojstev.  Demografi proučujejo predvsem številčne, prostorske, starostne, spolne in druge značilnosti prebivalstva ter spremljajo spremembe v teh značilnostih skozi čas. Pomembni vidiki demografije vključujejo rojstva, smrti, migracije, staranje prebivalstva, družinske strukture in drugo.

A tega se Golobova vlada ne zaveda. Ta je 14. julija lani ukinila Urad za demografijo, ki ga je v Mariboru ustanovila -janševa vlada. Prav ob obletnici ukinitve so v SDM Maribor pripravili okroglo mizo. Na njej so sodelovali, Zvone Černač, poslanec in nekdanji minister za kohezijo,  Aleka Forte, specialistka interne medicine, ter nekdanja sekretarka na ministrstvu za zdravje in Jasmina Obev Voroš, državna svetnica in direktorica inštituta za demografijo. Pogovor sta vodila predsednica SDM Maribor Maša Medved in predsednik podravske regije SDM Izidor Jelenc.

Zvone Černač je poudaril pomen demografije v slovenski družbi, predvsem pa je okrcal sedajo vlado Roberta Goloba o nezainteresiranosti za to temo in zapravljanje denarja za druge nepotrebne dejavnosti. Alenka Forta se je osredotočila na zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je vlada Janeza Janše tudi sprejela in bi predvsem starejšim omogočil dostojno življenje, a ga je Golobova vlada zavrgla. Jasmina Obev Voroš pa je brez dlake na jeziku dejala, da je bila ukinitev urada za demografijo ena najslabših odločitev vlade Roberta Goloba.

Celotno okroglo mizo o demografiji si lahko ogledate na spodnji povezavi

Avtomobili P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.