Poslanci SDS predlagajo znižanje stopnje DDV

Zastava Slovenije
Vir: vlada.si

V poslanski skupini SDS izpostavljajo, da so bile z novelo Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2013 in 2014 v letu 2013 določene višje stopnje davka na dodano vrednost (DDV). Splošna stopnja se je povečala iz 20% na 22%, znižana stopnja pa se je povečala iz 8,5% na 9,5%. Dvig DDV je bil v tem zakonu določen kot časovno omejen ukrep, ki naj bi veljal do leta 2015, pravijo v SDS.

Vlada dr. Mira Cerarjaje  v Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1I) predlagala, da višje stopnje DDV postanejo trajne. Koalicija strank SMC, DeSUS in SD je na seji državnega zbora, ki je potekala 18. novembra 2015, ta predlog zakona oziroma uzakonitev višjih stopenj DDV kot trajne tudi sprejela.

V poslanski skupini SDS s predlogom zakona o davku na dodano vrednost predlagamo znižanje stopenj DDV na predkrizno raven. Cilj predlaganega zakona je tudi uvedba druge nižje stopnje DDV v višini 5%.

V poslanski skupini SDS predlagajo, da se tudi v Sloveniji, tako kot v številnih državah EU, uvedeta oziroma uporabljata dve znižani stopnji DDV. Prvo nižjo stopnjo DDV predlagajo v višini 8,5% (znižanje iz 9,5% na predkrizno raven), drugo nižjo stopnjo pa v višini 5%, kolikor je najnižja stopnja, ki je v Direktivi še dopuščena. V zakonu predlagajo nova razvrstitev dobav blaga in opravljanje storitev, za katere se lahko uporabi nižje stopnje, in sicer v kategorije, za katere bi se uporabila 8,5% DDV in kategorije za katere bi se uporabila 5% DDV. Nadalje predlagajo, da Vlada RS predlaga Svetu Evropske unije, da v seznam blaga in storitev iz Priloge III Direktive, torej za tiste, za katere je dovoljena nižja stopnja, uvrsti tudi otroška oblačila in obutev, šolske potrebščine ter gasilsko opremo. V kolikor bi to bilo sprejeto oziroma realizirano, bi se te kategorije v Sloveniji obdavčilo z drugo znižano stopnjo DDV v višini 5%. Predlagajo še, da se za dobavo električne energije, zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja določi nižja stopnja DDV v višini 5%

Ali bodo s to pobudo uspeli je odvisno seveda od glasovanja v Državnem zboru in posluha pri koaliciji. Bi pa zmanjšana stopnja DDV omogočila nižje cene posameznih storitev, kar pa je za večino Slovencev dobra novica.

MZ

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
71%
2.6km/h
0%
21°C
22°
17°
20°
Fri
17°
Sat
17°
Sun
17°
Mon
16°
Tue

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA