Glasbena šola Svet glasbe

POZOR! Če dobite to sporočilo, ga morate takoj zbrisati!

Vir: Pixabay

Bralec Siola je opozoril, da je prejel sporočilo SMS s spletno povezavo, ki je zaradi strahu pred morebitno okužbo pametnega telefona z virusom ni upal odpreti.

NE odpirajte sporočila!

Kaj se zgodi, če sporočilo odprete? Povezava vas vodi do lažne nagradne igre za pametni telefon iPhone, ki uporabnika v resnici poskusi včlaniti v plačljiv SMS klub in od njega izvabiti 20 evrov na mesec. Kaj storiti, če nasedemo in podležemo želji osvojitvi neobstoječega glavnega dobitka, oziroma kako se rešiti iz takšne godlje?

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) uporabnikom, ki so postali žrtev nenamerne včlanitve v plačljiv SMS-klub, svetuje, naj se za pomoč obrnejo na svojega telekomunikacijskega operaterja oziroma od njega zahtevajo blokado komercialnih sporočil.

slika: SIOL

In kakšna prevara je to?

Spletno povezavo, so odprli na SIOL.net preko strani Peskovnik, orodju operacijskega sistema Windows 10, ki omogoča preizkušanje kibernetskih groženj brez tveganja, da bi okužili ves računalnik. Povezava vodi do spletne strani, ki poskusi od uporabnika izvabiti njegovo telefonsko številko pod pretvezo, da bo sodeloval v nagradni igri za pametni telefon iPhone X.  Če uporabnik v polje vnese svojo telefonsko številko in jo potrdi, bo prejel poziv, naj svoje sodelovanje v nagradni igri potrdi tako, da klikne na gumb na zaslonu, in dobil bo sporočilo SMS, na katero mora poslati ključno besedo DA. S tem sicer ne bo potrdil udeležbe v nagradni igri, temveč svoje članstvo v plačljivem SMS-klubu, prek katerega bo vsak teden prejel eno sporočilo SMS z večpredstavnostnimi vsebinami, za katero mu bo njegov operater zaračunal 4,99 evra.  To je navedeno v drobnem tisku pod obrazcem za (lažno) nagradno igro, ki pa ga marsikateri uporabnik zaradi zasnove spletne strani najverjetneje sploh ne bo opazil.

Pazite komu lahko zaupate!

vir: SIOL

MG