POZOR! Golobovo jesensko darilo? Prihajajo višje položnice za elektriko?

SLIKA: Elektro inštalacije Vidmar

Saj ni res, pa je! Regulacija je bila podaljšana, znižanje prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov energije pa za zdaj ne bo.

 

Danes se izteka enoletno obdobje za polovico znižanega prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov energije (OVE), ki ga plačujejo gospodinjski in mali poslovni odjemalci. Ukrep je bil sprejet hkrati z regulacijo drobnoprodajnih cen za te odjemalce.

 

Znesek bo ob npr. 10 kW obračunske moči višji za okoli 3,7 evra brez DDV oz. 4,5 evra z DDV. Končni znesek je sicer sestavljen iz cene električne energije, omrežnine (za prenos in za distribucijo), prispevkov (poleg za OVE še za energetsko učinkovitost in za delovanje operaterja trga), trošarine na električno energijo in davka na dodano vrednost (DDV). Pišejo Slovenske novice.

 

Znižanje je bilo, kot je vlada pojasnjevala ob spremembi področne uredbe avgusta lani, sprejeto kot komplementarni ukrep regulaciji drobnoprodajnih cen elektrike za gospodinjske in za male poslovne odjemalce ter za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb in skupnih prostorih v mešanih večstanovanjsko-poslovnih stavbah. Tudi obdobje veljavnosti je sovpadalo z obdobjem regulacije cen.

 

Stopnja davka, je bila od 1. septembra lani do 31. maja letos znižana z 22 na 9,5 odstotka. No ta ukrep ni bil podaljšan, tako da znaša znova 22 odstotkov.

 

 

Avtomobili P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.