Pravoslavni božič: tradicionalni praznik v pravoslavni Cerkvi

Pravoslavni božič

Pravoslavni božič je eno najpomembnejših praznikov v pravoslavni veri. Praznuje se 7. januarja po julijanskem koledarju, ki je za 13 dni zaostal za gregorijanskim koledarjem, katerega uporabljajo večinoma zahodne cerkve. To pomeni, da se pravoslavni božič praznuje 14. januarja po gregorijanskem koledarju, ki ga uporabljajo večinoma zahodne države. Ta dan je zelo pomemben za pravoslavne verujoče, saj praznujejo božje rojstvo in se spominjajo njegovega poslanstva.

Pravoslavni božič je zelo različen od zahodnega božiča, ki ga praznujejo katoliška in protestantska cerkev. Med pravoslavnimi verujočimi so božična običajna bolj skromna in namenjena spominjanju na božje rojstvo, namesto da bi bila osredotočena na darila in materialne dobrine.

Pravoslavni božič je praznik, ki se ga v glavnem praznuje z molitvami in postom. Pred božičem verujoči običajno opravijo 40-dnevni post, da bi se pripravili na praznik. Med božičem se potem mnogi udeležijo praznične mise, ki se jo običajno začne zvečer pred božično nočjo in traja vse do jutranjih ur.

Poleg molitve in posta so pomemben del pravoslavnega božiča tudi druženja. Ob božiču je navada, da se družine in prijatelji zberejo skupaj in se razveselijo ob božjem rojstvu z zajtrkom ali kosilom, ki je običajno sestavljeno iz kruha in različnih mesnih jedi.

Praznovanje božiča se začne z večerjo na božično večer, ki se imenuje “šoba”, in traja do 8. januarja, ko praznujemo tudi krst Jezusa. Na božično večer ljudje ponavadi jedo posebne božične jedi, kot so ščuka ali raki na ognju, in pijejo pravoslavno božično vino.

Naš portal se pridružuje v čestitki vsem, ki praznujete pravoslavni božič. Želimo vam polno miru, ljubezni in radosti ter da se ta čudovit praznik polni tudi vaša srca in domovi s harmonijo in veseljem

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
oblačno
85%
2.1km/h
100%
-1°C
0°
-2°
-1°
Sun
-2°
Mon
-1°
Tue
-1°
Wed
-1°
Thu

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA