Praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Kateri zgodovinski posnetki so nastali takrat?

Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo. So bile besede Jožeta Pučnika ob razglasitvi rezultatov plebiscita za samostojno državo Slovenijo z leta 1991.

Danes praznujemo torej Dan samostojnosti in enotnosti. Na ta dan pred 26 leti so razglasili rezultate plebiscita, ki je potekal 23. decembra 1990. Za samostojno in neodvisno državo je glasovalo 88,2 odstotka volivcev.

Plebiscitno glasovanje

Vprašanje na volilnem listu se je takrat glasilo: »Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna?« Glasovanja na plebiscitu se je udeležilo 93 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Glasovalnih mest je bilo 4143, in sicer v 62 občinah po vsej Sloveniji. Glasovanje so izvedli tudi na domovih, v 102 bolnišnicah, v domovih za ostarele občane in v zaporih. Plebiscitni dan je minil v znamenju slavja, še posebej po 19. uri, ko so se zaprla volišča. Na plebiscitnem listu je odgovor DA obkrožilo 1.289.369 ali 88,5 odstotka volilnih upravičencev. Praznično vzdušje je bilo očitno že v zgodnjih urah plebiscitnega dne. Takoj po objavi neuradnih izidov je na podeželju in v mestih kljub zimskim razmeram zavladalo nepopisno veselje in vseljudsko praznovanje.

Spomnimo se besed Jožeta Pučnika ob razglasitvi rezultatov plebiscita:

Zakaj praznujemo ta praznik?

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA