Pred 30-leti se je začela agresija JLA nad samostojno Slovenijo.

Šentilj vojna JLA
Slika iz knjige Vojna za Slovenijo, Bogo Čerin /Delo/

Slovenija je bila 27. junija 1991 napadena. Vojaki JLA so napadli samostojno in neodvisno Slovenijo. A narodne samozavesti in poguma niso mogli preprečiti.

NA DANAŠNJI DAN JE BILA NAPADENA SUVERENA IN NEODVISNA DRŽAVA SLOVENIJA

Nelagodje, ki je prejšnji večer kljub slavju prevevalo Slovence je bilo upravičeno. V prvih urah novega dne so vojaki prižgali tanke in se odpravili izvrševat svojo nalogo, zavzeti mejne prehode in odrezati novo nastalo državo od sveta. 

Tankovske kolone  so krenile iz treh vojašnic. Iz Varaždina na sever proti mejnim prehodom z Avstrijo, iz Vrhnike mimo Ljubljane proti Brnika in iz Karlovca preko Novega mesta proti Ljubljani. vrhniški tanki so zapeljali iz vojašnice na ulice petnajst minut pred tretjo uro zjutraj. Teritorialna obramba, ki je bila delno že mobilizirana je skupaj s policijo pri izvozu na avtocesto pred Ljubljano že ustavljala avtomobile, ter naredila barikade, a so tanki avtomobile pomečkali ali pa jih obvozili. Blokade so bile v zgodnjih jutranjih urah postavljene že na vseh cestah. Kolona oklepnikov, ki se je pomikala proti Ljubljani je tako naletela na blokado v Pogancah pri Novem mestu. Oklepniki so zapeljali do križišča z Dolenjko, a ko so izvedeli, da je preostanek kolone blokiran so se vrnili. Začela so se pogajanja med teritorialci in časniki JLA, prišlo je tudi do streljanja, en časnik je bil ranjen.

Slovenija je izdala sporočilo: “Prišlo je do agresije na samostojno in suvereno republiko Slovenijo. Tej agresiji se je potrebno upreti z vsemi sredstvi tudi z orožjem.” Medtem je JLA svoja sporočila pošiljala kar iz zraka, kot bi bili zares šele leta 1941. Med JLA in teritorialno obrambo se je vnel spopad pri Ormožu. Tam je tudi padel jugoslovanski oficir.  Tankistom so tam počasi popuščali živci, ker so naleteli na močne barikade. med dvema barikadama so bili ujeti tanki tudi pri Pesnici. Tam so začeli nori tankisti streljati vsevprek in zažgali tri tovornjake. 

Namen tankov, ki so ostali pri barikadah v Pesnici je bil jasen. Zavzeti mejni prehod Šentilj. Nekaj pred četrto uro popoldan so iz meljske vojašnice v Mariboru odleteli tudi trije helikopterji proti Šentilju, kjer je JLA postavila ultimat slovenskim teritorialcem in policiji naj se vdajo. Seveda se to ni zgodilo. Jugoslovanska agresorska armada mejnega prehoda Šentilj ni nikoli zavzela. 

(Vir Iz knjige Vojna za Slovenijo, slika Bogo Čerin / Delo, iz knjige Vojna za Slovenijo)

P.M.

slovenija

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.