Predsednik vlade je obiskal Občino Piran in Občino Metlika

Vir: Wikipedia

Po incidentih v Piranskem zalivu je Slovenija Hrvaški včeraj poslala diplomatsko noto, s katero poziva Hrvaško k iskanju najboljše implementacije uveljavitve razsodbe arbitražnega sodišča. Na Ministrstvu za zunanje zadeve so potrdili, da je Slovenija v diplomatski noti potrdila zavezanost, da v s skladu z mednarodnim pravom in arbitražnim sporazumom stori vse potrebno za implementacijo sodbe. Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je povedal, da 25. 6. 1991 ni bila mejna črta na sredini Piranskega zaliva in da pričakuje, da bo Evropska komisija obe državi v svojem odzivu na sodbo pozvala k implementaciji sodbe.

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, je povedal, da je tudi Hrvaška poslala diplomatsko (protestno) noto in da če se bodo incidenti v Piranskem zalivu nadaljevali bodo med državama potovale diplomatke note, kot je to že bilo, zato je potrebno vzpostavit dialog. Vztraja pa pri tem, da je vprašanje meje s Slovenijo treba reševati z dvostranskimi dogovori.

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar ki je že obiskal nekatere vasi, ki jih zadeva arbitražni sporazum Razkrižje, Hotizo in Mirišče, je včeraj zaradi sodbe arbitražnega sodišča obiskal najprej še Občino Piran in nato še Občino Metlika.

Vir: Wikipedia

V Piranu se je srečal s piranskim županom Petrom Bossmanom in ribiči ter obljubil pomoč. V zvezi z incidenti je predsednik povedal, da je slovenska policija ostala na naši polovici zaliva, da je ravnala korektno in ni ukrepala prekomerno. O implementacij sporazuma pa se bo pogovarjal s hrvaškim predsednikom vlade na srečanju 12. julija 2017. Po njegovem so zaselki Škodelin, Bužini in Mlini-Škrilje, ki so ostali na hrvaški strani izgubljeni, ljudje pa ne smejo biti.

Popoldne je predsednik vlade obiskal  občino Metlika, vas Drage in vas Brezovica. Vas Drage pripada Sloveniji, zato so njeni prebivalci navdušeni in veseli in jih zanima, kdaj bodo lahko svoje nepremičnine vpisali v slovensko zemljiško knjigo. V vasi Brezovica, kjer gre meja po katastrski meji, pa so vaščani žalostni in  razočarani nad sodbo arbitražnega sodišča. Zmeda pri plačevanju položnic pri njih ostaja, tako da bodo elektriko še vedno plačevali Hrvaški, komunalne storitve Sloveniji. Premier je obljubil pomoč domačinom, ki so ostali na hrvaški strani.

Predsednik Vlade dr. Miro Cerar je znova ponovil, da je arbitražna razsodba pravno zavezujoča za obe državi in jo morata izvršiti.

VREME

Maribor
rahel dež
93%
2.1km/h
100%
20°C
21°
19°
19°
Sat
15°
Sun
19°
Mon
19°
Tue
17°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.