Predvolilna gesta ali županovo igranje z mariborsko knjižnico

Vir: Facebook/Andrej Fištravec

Afera “Mariborska knjižnica” ne pojenja. Nismo še dobro zakorakali v lokalne volitve, že se na mariborski politični sceni marsikaj dogaja. Očitno pa bo Mariborska knjižnica pripomogla k še večji predvolilni vročici, ki jo je tokrat zakuhala županova ekipa.

Mariborski župan Andrej Fištravec ne popušča. Očitno je ugotovil, da je vztrajanje k preselitvi mariborske knjižnice v nedokončani objekt Centrum pisan njemu na kožo. Preselitev sicer ni presenečenje, a vendar se tu pod vprašaj postavljata cena in vir financiranja. Vsekakor pa je glavni del spotike vrtoglava investicija, katero naj bi v celoti pokrila občina, ocenjena pa je kar kar na 13,3 milijona evrov.

Andrej Fištravec mestnim svetnikom sporoča, da je dovolj predvolilnih kalkulacij. Dovolj je čakanja na naslednji mandat, dovolj je praznih obljub. Občina, pa da je pripravljena izpeljati “strokovni projekt” knjižnice na novi lokaciji, pri čemer ostala kultura v mestu nebi trpela.  A tu je treba pripomniti, da so blizu lokalne volitve in da Fištravec zaenkrat še nima novega štiri letnega mandata. Čeprav pričakuje odkup stavbe v letošnjem letu, investicije v prihodnjem letu in selitev knjižnice sredi leta 2020. Pozablja, pa da se bližajo lokalne volitve, kjer bi verjetno tako velika investicija morebiti lahko zamajala nov proračun, želje in predvolilne obljube morebitnega novega župana.

Svetniki so na zadnji seji mestnega sveta sicer izglasovali, da se točka “Mariborska knjižnica” umakne iz dnevnega reda in prestavi v nov mandat, a je bila tokrat s strani župana sklicana izredna seja mestnega sveta, na kateri se bo ta točka tudi obravnavala. Seja je sklicana za 16. uro.

Predvsem zaradi manipulacij in nenehnega prestavljanja lokacije za Mariborsko knjižnico so svetniki skeptični glede preselitve. In kako se je “reševala” Mariborska knjižnica do sedaj?(vir: Večer)


leto 2008 razpis arhitekturnega natečaja za prenovo in razširitev osrednje Mariborske knjižnice in ureditev Rotovškega trga z mestno hišo.
leto 2011 izdano gradbeno dovoljenje za 1. fazo investicije na Rotovškem trgu.
leto 2013 novi župan Andrej Fištravec napove, da Knjižnica Rotovž spada med prioritetne infrastrukturne projekte.
leto 2014 do leta 2018 ekipa župana Fištravca preverja različne možnosti selitve Mariborske knjižnice v stavbo nekdanjega SDK, v Trgovski center City, v prostore nekdanje Probanke, v stavbo Zavarovalnice Sava in v nedokončani objekt Centrum.

Treba je pripomniti, da nedokončana stavba Centrum ni namensko grajena za potrebe knjižnice, temveč za poslovno ali stanovanjsko rabo.

Za umik točke o umestitvi Mariborske knjižnice v objekt Centrum so glasovali mestni svetniki opozicije: Stojan Auer (LPR), Marjana Bravc, Damir Orehovec, Tina Tomažič (SMC), Jelka Černivec, Melita Petelin, Janko Leva (samostojni svetniki), Mateja Dover Emeršič, Matej Žmavc ( SD), Kaja Medved (SDS), Milan Mikl, Tanja Vindiš Furman, Željko Vogrin (NLS), Andrej Trobentar (Klub samostojnih svetnikov), Andrej Žižek (Lista kolesarjev in pešcev) in Aleksander Županek (Združena levica). Svetniki so mnenja, da je bolj smotrno, da se reševanje mariborske knjižnice prestavi v naslednji mandat.

Očitno se v predvolilnem času še naprej obeta boj za vsak glas volivcev, ne glede na finančne posledice obubožanega Maribora. TUDI TO JE MARIBOR.

MZ

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.