Predvolilna vročica v Mariboru se stopnjuje

SLIKA JE SIMBOLNA

Pred lokalnimi volitvami smo zbrali nekaj analiz in podatkov, ki nakazujejo, da bo pred lokalnimi volitvami v Mariboru, ki bodo v nedeljo 18. novembra, torej čez manj kot dva meseca, še zelo vroče.

Sedanjemu t.i. vstajniškemu županu Andreju Fištravcu slabo kaže. Pomoč Kitajske ne daje rezultatov. Trenutni rezultati anket pa pravijo, da se bo Fištravec težko obdržal. Tudi njegovo delo, župana, ljudje ocenjujejo, kot zelo slabo. Pa ne le neizpolnjene obljube. Fištravec pred štirimi leti tudi ni plačal polovice stroškov županske kampanje in polovice računov kampanje svoje liste v mestnem svetu. Dejansko, kot je ugotovilo sodišče, je mimo računov šlo še več, ker je reklamo županu vsaj eno podjetje plačevala celo neposredno, kar je bilo povsem mimo zakona, ki tudi sicer vsem pravnim osebam prepoveduje, da bi karkoli prispevala za kampanje.

Zanimivo je, da se je kot kandidat za župana, umaknil prvi, ki je napovedal kandidaturo, Janez Jemec, ki je sicer v. d. predsednika lokalnega odbora SLS. Kdo ga bo nadomestil zaenkrat še ni mogoče predvideti.

Slika: FB profil Lidije Divjak Mirnik

Zanimiva kandidatura za županjo Maribora je kandidatka Lidija Divjak Mirnik. Na parlamentarnih volitvah se ji je uspelo prebiti v parlament na listi LMŠ s pičlimi 816 glasovi. Služba v Ljubljani, pa ji očitno ni pisana na kožo, saj bi bila sedaj rada županja. So pa Lidiji že obljubljeno podporo pri kandidaturi odrekli v stranki Dobra država, saj po njihovem mnenju kandidatka, katero podpirata dve stranki (LMŠ in LPR) ne more biti neodvisna kandidatka.

 

Tudi podžupan Zdravko Luketič, s strani NSi je zanimiv kandidat, saj pozna situacijo in delo na občini, je pa nerazumljivo njegovo vrtenje med “leve in desne” strani. Zdravko je namreč podpiral bivšega župana Franca Kanglerja, po njegovem porazu pa se je preselil na stran sedanjega župana Andreja Fištravca. Vedno pa rad tudi poudari, da on na Kitajsko z županom ne potuje.

Kandidaturo je že  potrdil tudi kandidat DESUSa Uroš Prikl, kateremu pa javnomnenjske raziskave ne kažejo nič dobrega. Tudi bivša podžupanja Melita Petelin in kontroverzni “živalski policaj” Aleksander Kamenik sta kandidata za županski stol.

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler.

Lestvica kandidatov se počasi veča. A je kandidatura Franca Kanglerja je še vedno pod vprašajem, saj se le-ta še vedno ni odločil ali bo sploh kandidiral. Nekatere ankete pa so mu sicer že prisodile zmago na volitvah. Verjetno bo vse odvisno tudi od tega, kdo vse ga bo pri kandidaturi podprl in ali ima dovolj veliko podporo pri Mariborčanih.

slika e-Maribor

Bitka za župana drugega največjega mesta v državi postaja zanimiva. Pred MOM trenutno zbirajo podpise za župana, aktualni župan Andrej Fištravec, bivša podžupanja Melita Petelin, poslanka Lidija Divjak Mirnik. Podpise za vstop v mestni svet zbira tudi Lista kolesarjev in pešcev. V Mariboru je potrebno zbrati 708 podpisov. Za vložitev kandidature za župana se zahtevajo podpisi najmanj dveh odstotkov volilcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih županskih volitvah. V Mariboru je leta 2014 tako glasovalo 35.355 volilcev.  Zaenkrat še nihče od kandidatov ni zbral potrebnih podpisov podpore.

Pa si poglejmo še pomembne datume za lokalne volitve:

18. oktober Zadnji rok za vložitev kandidatur
19. oktober Začetek volilne kampanje
18. november Volitve
2. december Volitve, morebitni drugi krog

 

MZ

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.