Ni problema kaj delaš in kako, samo, da si naš. Je delal NPU po tem sistemu, ko je šlo za črno gradnjo Patrika Vlačiča iz SD?

Sprenevedanje NPU ob črni gradnji Patrika Vlačiča?

Direktorat za policijo in druge varnostne naloge, ki ga vodi generalni direktor Lado Bradač, je v začetku letošnjega decembra ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa z dopisom obvestil, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ne odreagira v primeru suma storitve korupcijskih kaznivih dejanj v Upravni enoti (UE) in občini Piran. Prijavitelj Žarko Sajič je namreč že spomladi 2018 na policijo poslal ovadbo za kaznivo dejanje nezakonitega izdajanja gradbenih dovoljenj. Med več ovadenimi je bil tudi nekdanji minister za promet Patrick Vlačič iz stranke SD in dolgoletni načelnik UE Piran Ivan Seljak.

Primer se vrti v začaranem krogu

A kot ugotavljajo na Direktoratu za policijo in druge varnostne naloge, kjer med drugim opravljajo naloge za delovno usmerjanje in nadziranje policije, je NPU primer brez vnosa v evidenco kaznivih dejanj odstopil v reševanje Sektorju kriminalistične policije (SKP) Policijske uprave Koper, piše SIOL.

Sajič je avgusta lani na Okrožno državno tožilstvo (ODT) v Kopru vložil kazensko ovadbo zoper Seljaka, Tatjano Fakin in Mitjo Udoviča. V začetku letošnjega leta je SKP PU Koper prejel zahtevo tožilstva za dopolnitev kazenske ovadbe v roku 60 dni. Tožilstvu je marca poslal vmesno poročilo in ga hkrati zaprosil za podaljšanje roka preiskave, čemur je tožilka pritrdila. Direktorat je ugotovil, da so koprski policisti Sajičevo prijavo v evidenco kaznivih dejanj vnesli šele četrti delovni dan po prejemu, kar je v nasprotju z navodili.

Sajič je spomladi letos prijavo suma kaznivega dejanja znova vložil na NPU. Ta je prejeto dokumentacijo več kot mesec dni kasneje odstopil SKP PU Koper, ker je iz nje ugotovil, da že vodijo predkazenski postopek. V obrazložitvi je zapisal, da ne bo prevzel preiskave, ker niso izpolnjeni pogoji za prevzem po zakonskih določilih, piše SIOL.

Krog se vrti, a nikamor ne na pripelje. Kako hitro bi šel postopek skozi, če bi šlo za katerega od članov SDS? Kaj pa levi mediji? Tiho so, kot riti?

PM