Pučniku so se najvišji predstavniki stranke SDS poklonili tudi pred njegovim grobom v Črešnjevcu

foto: Vojko Golob

Jože Pučnik (1932-2003) je bil slovenski politični in intelektualni vodja, ki je veljal za enega glavnih politikov osamosvajanja in ustanovitelja moderne slovenske države.

Pučnik je bil pomemben teoretik in zagovornik socialne države. Zaradi svojega političnega dela in vpliva na razvoj moderne Slovenije velja zagotovo za enega najpomembnejših Slovencev v zgodovini. Rodil se je v vasi Črenšovci, v občini Slovenska Bistrica, kjer je tudi pokopan.

Danes, ob 20-letnici njegove smrti so se od Pučnika poslovili tudi najvišji predstavniki stranke SDS. Predsednik Janez Janša, vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, poslanka iz Slovenske Bistrice Karmen Furman z možem Žarkom, predsednikom SDS Slovenska Bistrica. Na položitvi cvetja so bili prisotni tudi poslanci: Franc Breznik, Bojan Podkrajšek, novi poslanec SDS Andrej Kosi, grob je obiskal tudi nekdanji poslanec SDS Jožef Jerovšek, prisoten je bil tudi sin Jožeta Pučnika Gorazd ter številni člani stranke SDS in tisti, ki so Pučnika tudi osebno poznali.

Janez Janša je v kratkem govoru poudaril pomen Jožeta Pučnika in njegovo delo. Čeprav nikoli niso dovolili, da bi bil pokopan z državnimi častmi, pa vse več ljudi prepoznava pomen njegove velike vloge. Janša je poudaril, da se po Pučniku imenuje tudi slovensko letališče, soba v predsedniški palači in tudi dvorana v Evropskem parlamentu. Tudi nekaj trgov nosi njegovo ime. In obljuba Pučniku še vedno ostaja, da se bo po njem imenoval tudi trg v Ljubljani.

Na pogrebu Jožeta Pučnika pred 20-imi leti je Janez Janša ob njegovem grobu dejal: “Nobena oblast ni imela toliko oblasti, da bi Pučniku odvzela svobodo. V najtežjih časih uvajanja demokracije in osamosvojitve pa je bil svetilnik poguma in upanja.” In to so besede, ki se jih velja zapomniti!

Foto: Vojko Golob, video: e-maribor.si

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
oblačno
86%
1km/h
100%
-1°C
0°
-2°
-1°
Sun
-2°
Mon
-1°
Tue
-1°
Wed
-1°
Thu

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA