Razmišljanja po derbiju

Derbi med Mariborom in Olimpijo v štajerski prestolnici se je končal z zmago Maribora z 1:0. Zahovič je mojstrsko zadel v 51. minuti in tako je ostalo do konca tekme kar pomeni da ima Maribor v prvenstvu tri točke prednosti pred Olimpijo. »Tak ko mora bit« bi rekli v Mariboru, vendar pa je derbi odprl tudi nekatera manj prijetna vprašanja. Predvsem bode v oči, da je Maribor zadel iz edine prave priložnosti na tekmi. V prvem polčasu domači niso uspeli niti enkrat udariti na gol. Drugi polčas je bil za Maribor boljši, vendar pa si resnejših priložnosti razen strela Zahoviča po katerem je padel gol, ni priigral. Predvsem na sredini so Mariborčani izgubljali preveč dvobojev. Tam se je odlično znašel novinec v vrstah Olimpije Romun Alexandru Cretu.

So pa zato domači odigrali odlično tekmo v fazi obrambe, kjer so skoraj povsem onemogočili tako opevani Olimpijini okrepitvi Nathana Oduwo in Kingsleya Boatenga. V mariborskih vratih je bil odlični Jasmin Handanović, ki je pred tekmo prejel priznanje za Vijol’čnega Bojevnika leta 2016. Obrambna vrsta v postavi Palčič, Šuler, Defendi, Viler je kljub nekaj manjšim napakam delovala zanesljivo.

V fazi napada deluje mariborska igra vse preveč počasna. Očitno je da Mariboru manjka nekaj hitrih igralcev, saj so njegovi nosilci igre bližje koncu kariere kot začetku. Začetna enajsterica je bila v povprečju stara 29 let. Tavares in Vršič sta stara 32 let, Novakovič 37, Šuler 33 in Handanović 39.

Nerešeno je tudi vprašanje podpisa nove pogodbe z Daretom Vršičem. Njegov morebitni poletni odhod bi lahko pomenil velik udarec za Maribor. Je pa Zlatko Zahovič sporočil, “da se Luka  ne bo vrnil v Heerenveen. Maribor je tisti, ki ima vse pod nadzorom in v primeru njegovega morebitnega prihodnjega prestopa odloča naš klub. Ali bo ostal v Mariboru, ali pa se bo preselil drugam v tujino. Uspešno pa so opravljeni prvi pogovori z igralci, ki so jim ob koncu sezone iztekale pogodbe in tudi že sklenjeni dogovori. Pred tem Tavares, zdaj pa še Šuler, Bohar in Ogrinec so podaljšali pogodbe. Prvi del je opravljen, drugi del sledi.” (vir: http://www.nkmaribor.com/novice/?id=7495)

O derbiju je alfa in omega kluba, Zlatko Zahovič dejal: “Vtisi z igrišča so pozitivni. Derbi je vedno zanimiv, tokrat pa je bilo treba upoštevati tudi specifičnost prve tekme v sezoni, ko si težko v optimalni formi. Ob tem smo bili pod večjim pritiskom, saj te na domačem igrišču navijači, razumljivo, ponesejo k bolj napadalni igri. Kar smo prikazali, je bilo dovolj za zmago, formo pa bomo še dvigovali. Ni dvoma, da lahko igramo veliko boljše in sčasoma tudi bomo. Opazno je bilo, da je derbi prinesel povečan pritisk, a smo tega vajeni. Fantje vedo, kako se obnašati v takšnih trenutkih. To so tiste dragocene izkušnje iz evropskega tekmovanja.” (vir: http://www.nkmaribor.com/novice/?id=7495)

Igra se pozabi, šteje samo rezultat. Mariborčani so si z garanjem priigrali tri točke v Ljudskem vrtu. Tokrat se je najuspešnejši slovenski klub rešil, vendar pa je do konca prvenstva še dolgo, tri točke prednosti pa ne pomenijo veliko. Maribor in Olimpija se bosta zadnjič letos pomerila 29. 4. v Ljubljani in zna se zgodit, da bo prav ta tekma odločala o naslovu prvaka. Pred tem si bomo derbi lahko ogledali na polfinalnih tekmah Pokala Slovenije, 5. in 12. aprila.