slika: Nova24

Da tudi v tožilstvu veljajo zakoni za enega tako in drugega drugače je Sloveniji očitno nekaj povsem normalnega.

Neverjetno, pozivi k umoru ni spodbujanje sovraštva?

Vodja ljubljanskega tožilstva Katarina Bergant odgovorila na vprašanje navinarjev SIOL.net, ali so sprožili kakšne postopke zaradi številnih napisov “Smrt janšizmu, svoboda narodu” na protestih v Ljubljani zadnje čase in vpitja Ludvika Tomšiča na protestih, ko je ta bil še v opoziciji, da je treba Janeza Janšo takoj ubiti, in pozivanja “Ubi Janšo”.

Kaj so odgovorili iz tožilstva? Pri oceni ali določeno ravnanje izpolnjuje vse zakonske znake kaznivega dejanja po členu 297 KZ-1, tožilstvo sledi razlagi zakonskih znakov kaznivega dejanja v novejši teoriji in sodni praksi ter ustaljeni praksi Evropskega sodišča za človekove pravice. V zadevah ki se nanašajo na izpostavljene napise in plakate in o katerih je bilo do sedaj že odločeno, je pristojna tožilka kazenske ovadbe zavrgla iz razloga, ker je ocenila, da naznanjeno kaznivo dejanje ni kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti.

Proteste s plakati, ki pozivajo k smrti, so organizirali pristaši strank prejšnje vlade. Pojavljajo se tudi na kolesarskih shodih ob petkih v Ljubljani. Znani levičarski skrajnež Ludvik Tomšič pa je vpil, da je treba Janšo takoj ubiti, in dalj časa pozival “Ubi Janšo” v času, ko so pristaši levice hodili med prostori strank SMC in DeSUS nekaj dni pred glasovanjem, ali bo takrat predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša (SDS) tretjič predsednik vlade. Tomšič je druge protestnike k umoru Janše pozival pred kamerami in pred policisti, ki so sčasoma tudi posredovali.

Očitno je v Sloveniji dovoljeno prav vse. Grožnje, pozivi k uboju, blatenje, laganje, protesti v času epidemije… Vse to, dokler se grozi Janezu Janši? Ob tem se sprašujemo, kaj bi naredili s protestnikom, ki bi se po ulicah drl npr. “ubi Šarca, ali Kučana, ali Židana? Vsi mediji bi protestnika zagotovo takoj “raztrgali,” ga žalili, mu prepisovali sovraštvo in ga zagotovo večkrat ovadili. In prepričani smo, da bi ga tudi tožilci kaznovali. A če v Sloveniji veljaš za kasto, prvorazrednega levičarja, je pesem očitno povsem drugačna? Tudi na tožilstvu?

MG