Recept za regratov sirup

Trenutno je najboljši čas za izdelavo regratovega sirupa. Tak napitek se lahko izdela s pomočjo sladkorja ali pa medu. Tako ima regratov sirup zelo podoben okus, kot regratov med. Potrebno je vedeti, da lahko le čebele proizvajajo med. Okus vas lahko hitro zavede. Človek lahko tako izdeluje sirupe, z dodajanjem sladkorja ali medu. Regratov med ima namreč rahlo neprijeten vonj, vendar zares odličen, meden okus.

Lahko ga pripravite kot napitek in ga razredčite z mineralno vodo v razmerju 1:10. Tako dobite okusen osvežujoč napitek, ki vam izboljša počutje. Lahko pa ga uporabljate kot med, za slajenje čaja, namaz na kruhu ali za preliv pri sadju in sladicah.

Za recept potrebujete 400g regratovih cvetov, 1,5l vode, 2 olupljeni in na kolobarje narezani limonim in 4 kg sladkorja (boljše rj. sladkorja ali akacijevega medu)

Cvetove smo za 45min kuhali v vodi, na nižji temperaturi in zraven namakali limone. Uporabljajo se le rumeni deli cvetov. Ekstrakt se precedi čez gazo, dobro iztisne, nato se tekočini doda sladkor. To se kuha približno 2 uri na 40 C°, da se sladkor stopi in sirup zgosti. Pri pripravi s kuhanjem se uporabi emajlirano posodo, saj kovinska veže nase železo iz regrata, ki izgubi svojo učinkovitost. Sirup se še vroč prelije v steklene kozarce, in tako bo uporaben tudi več let. Regratov sirup se hitro kristalizira in je lepe zlato rjave barve.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ANKETA

Koga bi raje podprli za predsednika Slovenije?

  • Rezultati

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA