S katerimi cepivi ste dobro zaščiteni pred delta sevi koronavirusa?

učitelji cepljenje slovenija cepilni
Vir: www.zdravje.si

Strokovnjaki trdijo, da sta cepiva dveh proizvajalcev visoko učinkovita pred delta različico, ki prevladuje po svetu. Druga cepiva, pa so učinkovita malo manj. 

Katera cepiva so bolj učinkovita od drugih?

Dva odmerka cepiva Pfizerja in Biontecha ali Astrazenece še vedno dovolj zaščitita proti bolj kužno in trenutno dominantno delta različico novega koronavirusa v primerjavi z alfa različico, je pokazala najnovejša britanska študija. Pri tem poudarjajo, da mora biti oseba cepljenja z obema odmerkoma, piše Reuters.

Dva odmerka Pfizerja in Biontecha v 88 odstotkih zaščitita pred okužbami, hospitalizacijo in hudimi oblikami bolezni covid 19 v primerjavi z 93,7 odstotka učinkovitosti pri alfi različici virusa.  Dva odmerka cepiva Astrazenece osebo pred hujšim potekom bolezni zaščiti 76-odstotno pred delta različico, v primerjavi s 60 odstotki, kot je bilo sprva rečeno, in v primerjavi s 74,5 odstotka, kolikor je cepivo varovalo pred alfa različico, piše Reuters.

O cepivu Moderna je manjša laboratorijska študija pokazala, da je cepivo sposobno zagotoviti zaščito pred različico delta in drugimi preizkušenimi različicami, čeprav je bil učinek v primerjavi z različico alfa zmanjšan. A pri tem je bila spodbudnejša analiza, da je cepivo veliko učinkovitejše pri tvorbi protiteles proti delti kot proti beta, kažejo podatki, ki še niso bili strokovno pregledani.

P.M.


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.