Saj ni res, pa je. Dušana Smodeja so hoteli dati za govorca in finalista na beneškem forumu

Asta Vrečko in Dušan Smodej

Saj ni res pa je. Koga imata za norca naša policija in naše kulturno ministrstvo? Po tem, ko je avgusta 2022 Slovenijo pretresla afera Fotopub in so sumi kaznivih dejanj spolnega nasilja na podlagi anonimnih izpovedi, bremenili umetnika in vodjo društva Dušana Smodeja, še danes nimajo epiloga. A glej ga vraga. Smodej se je pojavil med govorci in finalisti na beneškem forumu.


Na 11. CEI beneškem forumu za kuratorje sodobne umetnosti, ki med drugim poteka pod pokroviteljstvom italijanskega zunanjega in kulturnega ministrstva, očitno z žegnom slovenskega kulturnega ministrstva, pa tudi italijanske nacionalne komisije za Unesco, naj bi skladno z javno objavljenim programom v petek, 19. aprila, na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah kot eden od govorcev nastopil tudi Dušan Josip Smodej. Ja prav ste prebrali. Ta Smodej ki je obtožen  za več kaznivih dejanj spolnega nasilja.

Smodej je bil na naslovni strani dogodka naveden kot eden od treh govorcev, ki se potegujejo za nagrado za mladega kritika (Young Art Critic Award oz. YACA). Gre za kritiško nagrado, ki se letos podeljuje prvič, njen namen pa je poudariti posebno dejavnost kritike mladih kustosov sodobne umetnosti. Piše portal N1.

A potem , ko se je a spletu pojavila petecija zoper Smodeja je tudi v Italiji zavladal razum. Ob 12.15 so na spletni strani Trieste Contemporanea, kjer je predstavljen uradni program 11. edicije beneškega foruma, objavili novo sporočilo, v katerem so navedli, da se je žirija nagrade za mladega likovnega kritika odločila, da Dušana Josipa Smodeja izloči iz ožjega izbora finalistov nagrade.

Na ministrstvu za kulturo z dogodkom, programom ali govorci pravijo, da niso bili seznanjeni, prav tako naj pri organizaciji niso sodelovali. “Ta dogodek ni nikakor povezan z letošnjim nastopom Slovenije na beneškem bienalu ali uradnim slovenskim spremljevalnim programom bienala,” je v pisnem odgovoru pojasnila ministrica za kulturo Asta Vrečko. 

A, da bi tako pomemben dogodek, še posebej zato, ker naj bi šlo pri tem za človeka, ki je bil do nedavnega prijatelj ministrice za kulturo, šel kar mimo nje, o tem pa res težko dvomimo.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
94%
3.1km/h
75%
16°C
16°
15°
15°
Tue
14°
Wed
12°
Thu
12°
Fri
12°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.