SDS zahteva vrnitev ukinjenih volišč

slika je simbolna

Na petkovi seji Sveta stranke SDS je bila med drugim soglasno sprejeta resolucija, s katero v stranki zahtevajo ponovno vzpostavitev ukinjenih volišč in sprotno štetje glasov na predčasnem glasovanju.


Pri SDS zahtevajo, da Državna volilna komisija okrajnim volilnim komisijam odredi sprotno štetje glasov na predčasnem glasovanju saj se je število volivcev, ki glasujejo predčasno, močno povečalo, glasovnice pa se preštevajo na volilno nedeljo, torej šele po nekaj dneh. Do takrat pa so tako ali drugače varovane ali pa zaklenjene v nekih pisarnah ali pa v nekih kleteh, brez nekega resnega nadzora.

Leta  2011 je bilo v Sloveniji ukinjenih 402 volilnih mest oziroma volišč, čeprav se je v tem času število volivcev v državi povečalo. Daleč največ volišč ukinjeno na podeželju, kjer je dostopnost do volišč že po naravi slabša kot v urbanih naseljih. in zanimivo So ukinili so volišča celo v tistih volilnih okrajih, kjer je bila volilna udeležba pod povprečjem. Največ, kar 28 volišč od 69-ih je bilo ukinjeno v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah 7. volilne enote, kjer je posledično danes volilna udeležba najnižja v državi;

Pri SDS ugotavljajo, da so se volišča ukinjala predvsem v tistih volilnih okrajih, kjer SDS dosega dobre rezultate, zato se diskriminacija volivcev slovenskega podeželja nedopustno povečala, to pa po mnenju stranke SDS pomembno vpliva na volilno udeležbo in posledično na volilne rezultate volitev v Državni zbor, volitev predsednika republike in volitev poslancev Evropskega parlamenta iz Slovenije ter referendumih.

VREME

Maribor
pretrgana oblačnost
91%
1.9km/h
13%
11°C
12°
10°
10°
Sat
12°
Sun
13°
Mon
14°
Tue
12°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.