Se spominjate najbolj dramatičnih afer DESUS-a pred Pivčevo? V glavni vlogi pa …

Karl Erjavec se je z DESUS-om v petnajstletnem vodenju DeSUSa zapletel v kar nekaj afer, ki so v vseh pogledih presegale nekaj nočitev Pivčeve na stroške zasebnega podjetja in izolske občine.

Najbolj znane afere Karla Erjavca

Podatek, da je stranka DeSUS pod vodstvom Aleksandre Pivec postala stranka afer, kar se v 30-letni zgodovini stranke še ni zgodilo, ne vzdrži. Res pa  da je še nikoli niso mediji tako napadali, piše portal Domovina.je

  • Erjavčeve kante Računsko sodišče je leta 2009 v revizijskem poročilu o smotrnosti ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki v Sloveniji od leta 2005 do konca leta 2007 ugotovilo, da je okoljsko ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja. Ministrstvu za okolje pod vodstvom Karla Erjavca je naročilo, da v treh mesecih izvede osem ukrepov, ki bi to problematiko ustrezno rešilo v skladu z evropskimi standardi. V tem času je okoljsko ministrstvo po besedah takratnega predsednika Računskega sodišča Igorja Šoltesa “zadovoljivo izvedlo le en ukrep od osmih.,” Slovenija pa se je znašla na repu držav na lestvici ločevanja odpadkov. Zato je Računsko sodišče na premierja Pahorja naslovilo poziv za razrešitev ministra Erjavca.
  • Diplomatski škandal afere Arbitraža V času Erjavčevega ministrovanja na zunanjem ministrstvu v Cerarjevi vladi sta bila v prisluhih v nedovoljeni komunikaciji ujeta slovenski arbiter Jernej Sekolec in uslužbenka zunanjega ministrstva Simona Drenik. Do tega je prišlo kljub temu, da so agenti Sove Erjavčevo zunanje ministrstvo večkrat temeljito podučili o prisluškovalnih metodah sosedov. Predvsem pa razložili, kaj je to varna komunikacija. Zadeva je izbruhnila v veliko mednarodno afero, zaradi katere Hrvaška še danes ne priznava odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. Erjavcu se kljub mednarodnemu škandalu ni zdelo vredno priti z dopusta.
  • Afera Patria V največji politični aferi zrežirani s strani globoke države, v kateri je za krajši čas neupravičeno v zaporu obsedel vodja takratne opozicije Janez Janša, “upravičeno” pa sedaj že pokojni Jure Cekuta ter uslužbenec Ministrstva za obrambo, brigadir Peter Zupan, je bil ravno Karl Erjavec tisti, ki je kot obrambni minister podpisal pogodbo za nakup finskih oklepnikov Patria. Tožilstvo je pri nakupu oklepnikov Karlu Erjavcu očitalo nevestno delo v službi, zaradi katerega naj bi povzročil za 16,8 milijona evrov škode, a je bil na sodišču oproščen.
  • Dragi Karlovi leti na davkoplačevalske stroške Pivčevemu predhodniku na čelu DeSUSa pa so leta 2005 mediji očitali nesmotrno porabo davkoplačevalskega denarja za zasebno letalo, s katerim je letel na službeni obisk v Hannover in Pariz, za katerega je država odštela 3,3 milijona tolarjev (cca. 14 tisoč evrov), čeprav so bile na voljo kar 2 milijona tolarjev cenejše redne letalske linije. Obenem je Erjavec po poročanju medijev še ilegalno vstopil v državo, s čimer je kršil zakon o nadzoru državne meje. Erjavec je svojo odločitev za uporabo zasebnega letala opravičil predvsem s časovno stisko med prireditvami, na katere je bil povabljen. Na očitke medijev, da se mu je na službeni poti pridružila tudi njegova soproga, pa je Erjavec odgovoril, da sta bila v okviru obiska oba s soprogo povabljena na večerjo pri generalnem sekretarju zveze Nato. Zadeva se je končala z Erjavčevimi rošadami na ministrstvu, kjer je dal premestiti osem uslužbencev, za katere je sumil, da so podatke izdali medijem.
  • Razrešitev uglednega poveljnika Slovenske vojske zaradi skonstruirane afere, ki se ni zgodila Karl Erjavec je v vlogi ministra za obrmambo v Šarčevi vladi na predlog načelnice generalštaba Alenke Ermenc brez uradne obrazložitve razrešil poveljnika Poveljstva sil Slovenske vojske, uglednega in med vojaki priljubljenega častnika Miho Škerbinca. Neformalni razlog naj bi bil, da je brigdir Škerbinc pred postrojem neprimerno govoril o zdravstvenem stanju svoje nadrejene – načelnice Ermenčeve. Med razlogi pa je bilo tudi domnevna odgovornost za nočno streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo niti Ermenčeva. Minister Erjavec je nato Škerbinca razrešil, Ermenčeva pa je proti njemu podala predlog za kazenski pregon. A izkazalo se je, da Škerbinc ni neprimerno govoril o načelnici generalštaba, temveč jo je celo branil.  Komisija za nadzor nad varnostno obveščevalnimi službami je ugotovila, da je minister za obrambo Karl Erjavec zlorabil položaj in vojaško obveščevalno službo za razrešitev poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske, takratna opozicija pa je proti Erjavcu vložila interpelacijo, ki jo je minister preživel.

To je bila zadnja njegova afera. Potem je Karl šel na smetišče zgodovine. Da ne bo kdo govoril, da je DESUS pod Karlovim vodstvom bil brez afer!

MG


VREME

Maribor
oblačno
98%
0.5km/h
100%
18°C
19°
17°
18°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
20°
Wed
22°
Thu

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.