Severna Koreja ponovno izvedla jedrski poskus

Vir: Pixabay

Reuters poroča, da je Severna Koreja v nedeljo ponovno izvedla jedrski poskus, s katerim je uspešno preizkusila vodikovo bombo in tako preslišala splošno nasprotovanje mednarodne skupnosti njenemu jedrskemu programu.

Severnokorejska državna televizija je poročala, da je šlo za novo napredno vodikovo bombo, ki jo lahko namestijo na medcelinsko balistično raketo, preizkus pa je bil »popoln uspeh«. Po njihovih navedbah ima bomba moč več sto kiloton, detonirajo pa jo lahko na visoki višini. To je bil že šesti in najmočnejši jedrski poizkus Severne Koreje do sedaj.

Varnostni svet Združenih narodov je prejšnji teden soglasno obsodil severnokorejsko izstrelitev rakete čez japonski otok Hokaido, ni pa sprejel drugih ukrepov ali zagrozil z novimi sankcijami.

Norveška skupina za spremljanje jedrskih poskusov (NORSAR) je ocenila, da je takšna vodikova bomba kar petkrat močnejša od atomske bombe, ki so jo ob zaključku druge svetovne vojne ZDA odvrgle na Hirošimo. Po oceni analitikov Severna Koreja napreduje pri razvoju orožja.

Japonska v času poskusa čutila potresne sunke

O jedrskem poizkusu Severne Koreje je, še preden je ta to potrdila, sporočila Japonska, saj je območje, na katerem severnokorejska vojska običajno izvaja poskuse, stresel potres z močjo 6,3 magnitude, osem minut kasneje je sledil še en potresni sunek z magnitudo 4,6. Potres je bil najmočnejši v pokrajini Kildžu. V obeh primerih je bilo tresenje tal zelo plitvo. Sam poizkus pa je Japonska označila kot »skrajno neopravičljivo dejanje«.

Južna Koreja je takoj sklicala zasedanje sveta za nacionalno varnost. Po telefonu sta o severnokorejski izstrelitvi in grožnjah govorila ameriški predsednik Donald Trump in japonski premier Šinzo Abe. Trump je preko twitterja označil Severno Korejo za »sovražno in nevarno za ZDA« in dodal: »Sevedna Koreja je pokvarjena država, ki je postala velika grožnja in je v sramoto Kitajski, ki bi rada pomagala, vendar neuspešno.«

Južnokorejski predsednik Moon Džae In zahteva najostrejše sankcije proti Severni Koreji. Seul po zasedanju varnostnega sveta poziva k popolni osamitvi Severne Koreje.

Tokrat obsodbe severnokorejskega poizkusa prihajajo iz vsega sveta, kritizirala in obsodila sta ga tudi Kitajska in Rusija. Peking, ki velja za glavnega zaveznika Severne Koreje, je kritiziral Pjongjang, ker ignorira mednarodne obsodbe njegovega jedrskega programa. Rusija pa je pripravljena sodelovati pri skupnih prizadevanjih in pogovorih za ureditev razmer na korejskem polotoku.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.