Strateški forum Bled 2017

Vir: Flickr/Blejski strateški forum; Podpredsednica Evropske komisije Federice Mogherini.

Na Bledu se odvija 12. Strateški forum Bled (Bled Strategic Forum). Forum skupaj organizirata Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in Center za evropsko prihodnost. Organizatorji napovedujejo, da se bo foruma udeležilo tisoč gostov iz 70 držav, med njimi 15 zunanjih ministrov. Ob robu foruma so tudi priložnost za dvostranske pogovore.

Premier dr. Miro Cerar je na odprtju foruma izpostavil, da je Slovenija odločena uresničiti sodbo mednarodnega arbitražnega sodišča, ki je določila mejo med Slovenijo in Hrvaško.

Na delovnem srečanju več ministrov je premier povedal, da je Slovenija odločena nadaljevati s strukturnimi reformami, s katerimi bo povečevala produktivnost in zagotovila stabilnost javnih financ na dolgi rok, da je v zadnjih treh letih dosegla izjemen napredek, kar ugotavlja tudi OECD v svojih poročilih ter, da bo nadaljevala z ukrepi za višjo raven kakovosti življenja ljudi.

Sprejel je tudi generalnega sekretarja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Joséja Ángela Gurrío in v pogovoru z njim izpostavil, da je zelo vesel dobrega sodelovanja med Slovenijo in OECD in da priporočila mednarodne organizacije vlada jemlje resno in odgovorno. Povedal je: »Posebej me veseli, da OECD vidi širše in v svojih priporočilih ne zasleduje zgolj cilja višje gospodarske rasti same po sebi, temveč v kontekstu dvigovanja ravni kakovosti življenja ljudi. To je tudi moj cilj in cilj moje vlade, in ponosen sem na to, da Slovenija še vedno velja za socialno državo z nizko stopnjo neenakosti. Tudi v tem sledimo politikam OECD.«.

Predsednik vlade se je srečal tudi s prvim podpredsednikom Evropske komisije Timmermansom. Cerar je v izjavi za medije po srečanju dejal, da je od Timmermansona dobil potrditev, da je stališče Evropske komisije, da morata arbitražno sodbo, kot mednarodno sodbo, spoštovati in implementirati obe strani. Cerar je ob tem Timmermansa tudi seznanil z ravnanjem in odzivi Hrvaške, ki po njegovem »ne obetajo veliko«.

Zunanji minister Erjavec se je že pred uradnim začetkom Strateškega foruma Bled srečal s svojim kolegom, državnim tajnikom za odnose z državami Svetega sedeža Gallagherjem in indijskim državnim ministrom za zunanje zadeve Akbarjem, moldavskim zunanjim ministrom Galburjem, generalnim sekretarjem OECD Gurrio in visoko predstavnico za skupno zunanjo in varnostno politiko Federico Mogherini, s katero sta na srečanju največjo pozornost namenila regiji Zahodnega Balkana. Strinjala sta se, da je potrebno regijo spodbujati k nadaljnjim reformam in napredku, ki bo državam omogočil evropsko integracijo. Pogovarjala sta se tudi o drugih globalnih izzivih kot so terorizem, migracije, odnosi med EU in Rusijo ter izzivih v državah Magreba.

Erjavec se ne namerava srečati s hrvaško ministrico za zunanje zadeve Marijo Pejčinović Burić, ker kot je delaj, v srečanju ne vidi smisla, dokler bo Hrvaška vztrajala pri zavračanju implementacije arbitražne sodbe. Minister je poudaril: »Mednarodno pravo smo države dolžne spoštovati, zlasti če EU temelji na mednarodnem pravu. Ne predstavljam si, da ena izmed članic tega ne bi dojemala na tak način.«

Tudi predsednik Republike Borut Pahor se je zavzel za spoštovanje odločitve sodišča o arbitraži in poudaril, da je Evropska unija lahko uspešna le, če se bo spoštovalo evropsko in mednarodno pravo ter da naj bi bila Evropa vzor spoštovanja prava.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.