Slovesnost ob prenosu sedeža škofije v Maribor

Edina Slomškova fotografija, Dunaj, l. 1862;
Vir: Wikipedia

Ob spominskem dnevu Mestne občine Maribor – prenosu sedeža škofije v Maribor je bila v Viteški dvorani mariborskega gradu slovesnost s kulturnim programom. Nastopil je Ženski pevski zbor Glasbena matica Maribor, violinistka Oksana Pečeny Dolenc, kitarist Matic Dolenc, pianistka Anita Kralj in mezzosopranistka Karmen Ivančič.

Slavnostni govornik je bil red.prof.dr. Marko Jesenšek. Poudaril je pomen slovenskega jezika v znanosti..

Mariborska občina je s slovesnostjo obeležila spomin na 4. september 1859, ko je škof Anton Marin Slomšek prenesel sedež škofije iz Sv. Andraža na (danes avstrijskem) Koroškem v Maribor. Tega leta je v ustanovil tudi teološko šolo, s katero je Maribor dobil prvo visoko šolo. Odločitev Martina Slomška za prenos sedeža škofije v Maribor je imela za razvoj mesta in obstoj jezika v tem prostoru zgodovinski pomen.

Župan Mestne občine  Maribor dr. Andrej Fištravec je povedal: “Zgodovina je sosledje dogodkov, ki ga ustvarjamo ljudje v svojih življenjskih prizadevanjih. Prispevek posameznikov se običajno zlije s prispevki drugih ljudi. Tako na splošno in na prvi pogled lahko rečemo in mislimo, da v razvoju zgodovine vloga posameznika ni odločilna. To seveda ne drži za pomen in vlogo Antona Martina Slomška. Njegov prispevek k oblikovanju slovenske nacionalne zgodovine (če se omejimo samo na ta vidik njegovega bogatega življenjskega dela) je močno izstopajoč, enkraten in neponovljiv. Brez njegovega navdiha, inspiracije in institucionalizacije – brez prenosa sedeža lavantinske škofije iz Svetega Andraža v Maribor, se bi zgodovina tega dela Slovenije in zgodovina celotne Slovenije živela in pisala bistveno drugače.”

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.