Slika: Slovenia-Outdoor Mariborsko Pohorje

Združenje slovenskih žičničarjev letošnjo zimo ocenjuje kot naravno katastrofo, ki je smučarskim centrom samo v decembru povzročila več kot tri milijone evrov škode, piše Večer.

Naravna katastrofa smučišč

Vse višje temperature zapirajo smučarska središča v Sloveniji. Snega pa še nekaj časa ni na vidiku. Združenje slovenskih žičničarjev je pred božičnimi prazniki na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo posredovalo dramatični dopis z naslovom Naravna katastrofa za obratovanje smučišč – poziv za dodelitev državne pomoči! Pred enim od vrhuncev sezone so z večinoma umetnim snegom pripravljena smučišča opustošili temperature nad 15 stopinjami Celzija in obilno deževje, zato upravljavce pestijo ne samo izpad načrtovanih prihodkov, ampak tudi visoki stroški zasneževanja in dela, ki so šli skoraj v nič. A država ni posebno naklonjena nad pozivom za dodelitev državne pomoči.

Upravljavci smučišč ali gorskih centrov v zadnjem letu nenehno opozarjajo na zastarelo žičniško infrastrukturo, na odhode smučarjev v tujino, kjer vlagajo upravljavci z državnimi ali lokalnimi pomočmi velika sredstva v to dejavnost. V Sloveniji pa se stvari ne premaknejo nikamor že zadnjih deset let, odkar je bila zgrajena oziroma postavljena zadnja sedežnica. Pogoji poslovanja slovenskih smučišč so tako v celoti neprimerljivi s pogoji, ki jih imajo smučišča v tujini, vreme, ki smo ga deležni v zadnjih dneh, pa je za slovenske upravljavce dejansko naravna katastrofa, ki bo povzročila tolikšno škodo, da bo verjetno še kakšno smučišče prenehalo obratovati.

A očitno se država požvižga na vse skupaj. Verjetno Marjan Šarec očitno ne smuča!

MG