Kaj se je dogajalo v Mariboru med 2. svetovno vojno? Učbeniki, s katerim so nas v Mariboru “pitali” že dolgo, so povečini zmotni.

Hitler v Mariboru ni rekel: »Naredite mi to deželo zopet nemško!«

Konec aprila 1941 je bila druga svetovna vojna že v polnem razmahu. Maribor, kjer bilo tedaj več kot sedem tisoč meščanov nemškega rodu, je sicer nemška vojska zasedla v začetku meseca. Na tisoče prebivalcev je moralo praktično čez noč zapustiti svoje domove, preostale pa je doletelo ponemčenje.

V mestu ob Dravi se je Hitler nepričakovano ustavil 26. aprila. Sem se je pripeljal s posebnim vlakom, ki se je ustavil v Špilju, nato pa se je nacistična delegacija z avtom odpravila do Maribora. Tam si je Hitler ogledal porušen železniški most, zatem pa še porušen Državni, danes Stari most. Nato se je iz Glavnega trga odpeljal še na Slomškov trg in do mestnega gradu, kjer je danes Pokrajinski muzej. Tam je sprejel predstavnike mariborskih Nemcev in osebje novonastalih okupacijskih enot.

Na tem mestu velja opomniti na zmoto, ki je med ljudmi še danes zelo razširjena. Gre za prepričanje, ki je pogosto tudi v šolskih učbenikih, da je Hitler v Mariboru v svojem govoru izjavil »Naredite mi to deželo zopet nemško!« Tega nacistični voditelj v Mariboru nikakor ni izjavil, saj niti ni nagovoril množice. Zgodovinski stavek je izrekel že prej, v začetku aprila 1941.

Le kdaj bodo učbeniki o 2. svetovni vojni pisali resnico?

VIR: spletni časopis Časnik

MG