Spomin na ruske ujetnike v Melju med II. svetovno vojno

Pred poslopjem nekdanjega nacističnega taborišča sovjetskih vojnih ujetnikov v Melju sta  delegaciji Mestne občine Maribor in ruskega veleposlaništva v Sloveniji ob prihajajočem dnevu zmage položili venec.

Mariborski župan Andrej Fištravec se je z vodjo ruskega centra znanosti in kulture Yuryjem Metelevom poklonil žrtvam nacizma. V Melju, nekdanjem carinskem skladišču v Einspilerjevi ulici, so imeli Nemci med II. svetovno vojno koncentracijsko taborišče za vojne ujetnike Stalag XVIII D. Taborišče so Nemci odprli leta 1941 in je delovalo vse do konca II. svetovne vojne. V Melju so od septembra 1941 do marca 1941 v izredno nehumanih razmerah bili ruski vojni ujetniki in sicer več kot 5000. Število smrtnih žrtev ni znano.

Tam naj bi v prihodnje zaživel spominski center z ruskim muzejem, ki naj bi mednarodno javnost opozarjal na strahote vojne in grozote, ki so se dogajale. Investicijska vrednost muzeja znaša predvidoma  tri milijone evrov. Prav zato se bo potrebno najprej dogovoriti o načinu financiranja muzeja. Obstajata dve možnosti financiranja in sicer: da bi muzej funkcioniral znotraj naše muzejske dejavnosti,  kjer je 80% financer država, 20% pa lokalna skupnost in druga možnost donacija ruske strani. O tem bo odločala meddržavna slovensko-ruska komisija.

Yuryj Metelev je povedal, da Rusija kot država muzeja ne bo financirala, bo pa ustanovila fundacijo, ki bi zbirala denar ter da želijo muzej odpreti čim prej.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
56%
4.6km/h
75%
24°C
25°
23°
23°
Thu
13°
Fri
11°
Sat
11°
Sun
14°
Mon

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.