Svetlana Makarovič kar preko odvetnika hoče Prešernovo nagrado?

janull, makarovič
Jaša Jenull in Svetlana Makarovič, zajem slike

Kaj se dogaja s Svetlano Makarovič, da si kar naenkrat tako močno želi Prešernove nagrade. Se ji izteka čas, ali pa bi rada, da se ji od nagrade nakapa še malo denarja?

Odvetniška pisarna Sluga, ki zastopa umetnico Svetlano Makarovič, meni, da obstaja pravna podlaga za izročitev Prešernove nagrade Svetlani Makarovič, ki so ji jo podelili leta 2000.

Prvi odstavek 207. člena obligacijskega zakonika določa, da “z javnim razpisom dana obljuba nagrade tistemu, ki opravi določeno dejanje, doseže kakšen uspeh ali se znajde v določenem položaju, ali obljuba, dana pod kakšnim drugim pogojem, veže tistega, ki jo je dal, da jo mora izpolniti”. V drugem odstavku je še zapisano, da “kdor obljubi nagrado ali vabi h kakšnemu nagradnemu tekmovanju, mora določiti rok za tekmovanje; če tega ne stori, ima vsak, ki se želi udeležiti tekmovanja, pravico zahtevati od sodišča, naj določi ustrezen rok”.

Spomnimo, da je Svetlana Makarovič pred leti zavrnila Prešernovo nagrado. Letos pa jo na vsak način hoče imeti.  Na letošnji podelitvi Prešernovih nagrad je Makarovičeva kar z levičarskim aktivistom Jašo Jenullom in pesnikom Borisom A. Novakom nepovabljena stopila na oder in prebrala odlomek svojega literarnega dela. Makarovičeva je pred prireditvijo sicer izrazila pričakovanje, da ji bodo vročili Prešernovo nagrado, ki jo je pred leti zavrnila, čeprav so bili pristojni jasni, da na tokratni proslavi to ni možno. Iz protesta je takrat del Upravnega odbora Prešernovega sklada ob Svetlaninem nastopu na odru zapustil prireditev.

Je to možno, da precej ostarela Svetlana, v kulturi še vedno dviga toliko prahu?

vir: SIOL.NET

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.