Svetovne vlade ustanovile mednarodno zvezo za izkoreninjenje premoga do leta 2030

Vir: Pixabay

Zavezništvo proti premogu

Ustanovljeno je bilo mednarodno partnerstvo za pospešitev procesa manjšanja odvisnosti od premoga. Zvezo Powering Past Coal Alliance (PPCA) tvori že 20 držav, načrtujejo pa, da se bo v naslednjem letu članstvo razširilo na 50 držav. PPCA ima dva osnovna namena. Prvi je določiti konkretne cilje in čas v katerem bomo prešli iz premoga na čistejše vire energije. Drug je prenehanje investiranja v električno energijo pridobljeno s pomočjo ognja in premoga.

Britanska ministrica za podnebne spremembo in industrijo, Claire Perry je mnenja, “da bi moralo biti manjšanje globalne porabe premoga prioriteta. Zveza PPCA želi svetu sporočiti, da je premog preteklost.

Velika Britanija se zavezuje, da bo najkasneje do leta 2025 popolnoma opustila proizvodnjo energije s pomočjo premoga. Novembra 2016 je vlada Združenega kraljestva podrobno opredelila svoje načrte za premik od premoga k čistejši energiji. Letos se je v Veliki Britaniji prvič po 135 letih odvil dan, ko 24 ur niso uporabili premoga. Tudi Kanada je lani potrdila svojo namero, da do leta 2030 konča zanašanje na premog kot vir energije. Sicer so v Kanadi na dobri poti, saj so že leta 2015 več kot pol energije pridobili iz obnovljivih virov.

Vir: Pixabay

Pariški sporazum

Cilj Pariškiega sporazuma o podnebnih spremembah, kateri je bil ustanovljen oktobra 2016, je preprečiti, da bi se svetovne temperature povprečno dvignile za več kot dve stopinje nad temperaturo v predindustrijski dobi.

Pri zvezi PPCA se zavedajo, da vse države ne bodo uspele slediti tempu najrazvitejših velesil. Da bi zagotovili čim hitrejši in lažji prehod na čistejše vire energije, bo zveza sodelovala s podjetji, javnostjo in vladami, da bi zagotovila tehnično in praktično pomoč.

Boj proti premogu je dobra novica za naše podnebje, naše zdravje in naše potomce. Premog dobesedno duši mesta po svetu, posledično pa vsako leto zaradi onesnaženega zraka umre več milijonov ljudi.

Cilji Slovenije

Po podatkih Ministrstva za infrastrukturo ima Slovenija zastavljen nacionalni cilj doseči najmanj 25 % delež obnovljivih virov energije v končni bruto uporabi energije do leta 2020. Kot najpomembnejši obnovljiv vir energije v državi izpostavljajo lesno biomaso, sledi vodna energija, v zadnjih letih pa sta vse boljo pomembna vira tudi sončna energija in bioplin.

J. L.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
51%
1.5km/h
75%
23°C
24°
20°
22°
Mon
16°
Tue
13°
Wed
13°
Thu
14°
Fri

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.