»Zdrav duh v zdravem telesu«

Vir: Pexels

Da z gibanjem in športom ohranjamo telesno kondicijo, krepimo zavest in zdrav duh, so vedeli že stari Grki. To nam dokazuje njihov pregovor  »Zdrav duh v zdravem telesu«, ki je še vedno povsem aktualen.

Danes 31. maja obeležujemo svetovni dan športa in nekajenja.

Pomanjkanje gibanja in povečana pasivnost je velika javno zdravstvena težava, v veliki meri povezana z boleznimi srca in ožilja. Z gibanjem tudi zmanjšamo stres, depresijo in nespečnost. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, zaradi zmanjšanega gibanja vsako leto umre več kot 2 milijona ljudi. Tudi v Sloveniji je težava precej pereča, saj je odstotek ljudi, ki niso telesno aktivni, velik. V vsakdanjem življenju imamo veliko možnosti za gibanje, saj lahko gremo po opravkih tudi peš ali s kolesom, namesto dvigala lahko uporabljamo stopnice, prosti čas lahko preživimo aktivno na sprehodu, če imamo sedeče delo, lahko vstanemo in se pretegnemo itd.

Z gibanjem spodbujamo pozitivno mišljenje, dvigujemo samozavest in s tem vplivamo na zadovoljstvo s samim seboj.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je želela z dnem nekajenja opozoriti ljudi na škodljive posledice kajenja. Letno zaradi posledic kajenja umre okoli 1,5 milijona ljudi. Kadilci so kajenje sprejeli kot eno izmed svojih slabih razvad. Vedo, da cigaretni dim vsebuje na tisoče škodljivih kemičnih spojin, ki slabo vplivajo na zdravje kadilca, da kajenje povzroča pljučnega raka, raka na požiralniku, možgansko kap in še veliko težkih bolezni, zato res nimajo razloga, da bi kadili. V veliki meri pa so ogroženi tudi nekadilci, ki živijo s kadilcem, in vsakodnevno vdihujejo cigaretni dim.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.