Svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca

Vsako leto na obletnico rojstva Henrya Dunanta, ustanovitelja mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, praznujemo 8. maj kot svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Z 8. majem se v Sloveniji pričenja tudi teden Rdečega križa, ki poteka do 15. maja. Danes organizaciji Rdeči križ in Rdeči polmesec delujeta v 190 državah sveta. Rdeči križ je največja humanitarna organizacija na svetu.

Rdeči križ Slovenije deluje v skladu s sedmimi temeljnimi načeli gibanja Rdečega križa, to so: humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost.

Generalna sekretarka RKS Renata Brunskole in predsednik RK Slovenije dr. Dušan Keber sta v poslanici ob svetovnem dnevu Rdečega križa in Rdečega meseca med drugim zapisala, da prostovoljci in osebje Rdečega križa v vse bolj ranljivem svetu, ki se sooča z ekonomskimi in zdravstvenimi krizami, dolgotrajnimi konflikti, migracijami in razseljevanjem, vse večjim številom nesreč zaradi podnebnih sprememb in tehnoloških tveganj, vsako leto pomaga milijonom ljudi ob nesrečah in v oboroženih spopadih; da prostovoljci ter osebje Rdečega križa Slovenije vsako leto pomagajo vsakemu desetemu prebivalcu Slovenije bodisi z odpravljanjem posledic naravnih ali drugih nesreč ali drugo obliko pomoči; da pridobivajo krvodajalce in izvajajo krvodajalske akcije; zbirajo hrano in oblačila za ljudi, ki si iz različnih razlogov ne morejo zagotoviti zadostnih sredstev za preživljanje; izvajajo izobraževanje na področju laične prve pomoči in iščejo pogrešane osebe.

V svoje vrste vabijo mlade, s tem bi povečali svojo humanitarno dejavnost, mladi pa bi dobili priložnost  za pridobivanje znanja in veščin, ki jih bodo obogatili in povečali njihov prispevek družbi.

.

VREME

Maribor
oblačno
79%
3.1km/h
100%
9°C
11°
8°
8°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.