Sprehodi Jane’s Walk tudi v Mariboru

Vir: Pixabay

Ta vikend, od 5. maja 2017 do 7. maja 2017, Inštitut za politike prostora – IPoP, nevladna, svetovalna in raziskovalna organizacija na področju trajnostnega urejanja prostora, že sedmič organizira globalno akcijo urbani sprehodi Jane’s Walk po mestih Slovenije. Urbani sprehodi spodbujajo, da vsakdanje opravke opravimo peš med sprehodom in poudarjajo njen pomen za vitalnost mest. Trajajo približno uro in pol po mestnih četrtih. Namenjeni so povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. Sprehodi odpirajo tudi priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno spopadajo, in omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje.

Napovedanih je 26 sprehodov v 20 mestih, ki bodo v organizaciji lokalnih partnerjev, vodili jih bodo prostovoljci. Udeležba je brezplačna.

V Mariboru tokrat že šestič zapored potekajo urbani sprehodi. V soboto, 6. maja 2017, sta bila dva pohoda in sicer na Pobrežju s poimenovanjem »Bivalna in sprehajalna (ne)kultura« in v centru mesta s poimenovanjem »Prezrti prostori mesta«.

Danes 7. maja 2017 poteka pohod po starem delu mesta in bližnji okolici: “Zgodba o klopeh in ljudeh”

Pobuda za urbane sprehode Jane’s Walk je zrasla leta 2007 v Torontu, v Kanadi. Od leta 2009 se širijo po svetu. V Sloveniji je v preteklih šestih letih potekalo že 94 sprehodov, ki se jih je udeležilo več kot 1.800 sprehajalcev. Pohodi se imenujejo po Jane Jacobs, urbanistki in aktivistki.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
delno oblačno
73%
3.1km/h
40%
-3°C
-1°
-5°
-1°
Sun
-4°
Mon
-4°
Tue
-3°
Wed
-3°
Thu

ANKETA

Ali ste za to, da se odpravi obvezno plačevanje RTV prispevka?

Loading ... Loading ...

TWEET DNEVA