Svetovni gospodarski forum v Davosu

Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je udeležil rednega letnega zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu. Letos so bile osrednje teme zagotavljanje vzdržne rasti, pomoč socialno šibkim ter ohranjanje našega zelenega planeta. Medtem ko je premier Cerar prvi dan nastopil na panelu o krožnem gospodarstvu, so bile razprave drugi dan v veliki meri namenjene Evropi in njeni vlogi v svetu.

Predsednik vlade se je v razpravi o prihodnosti Evrope zavzel za odločno Evropo, ki še naprej varuje svoje vrednote, kot so človekove pravice, solidarnost in vladavina prava ter se  zavzel za modernizacijo in napredek. Poudaril je: »Za Evropo in Slovenijo je pomembno, da ostaneta konkurenčni in s tem omogočata gospodarsko rast, napredek pa mora imeti človeški obraz in smoter. Zato je ključna skrb za socialno pravičnost in inkluzivnost.« Premier je z zadovoljstvom sprejel tudi novico, da je Svetovni gospodarski forum prav te dni objavil poročilo o trajni gospodarski razvitosti, kjer je Slovenija med 20 najboljšimi državami sveta.

Nagovoril pa je tudi mednarodno start-up skupnost, ki se ukvarja z blockchain tehnologijami. Osrednjo pozornost so poželi prav slovenski start-upovci, ki s pomočjo najnaprednejših tehnologij prispevajo rešitve na področju varovanja okolja, trajnostne rasti in humanitarne pomoči, s ciljem zasledovati cilje trajnostnega razvoja.

Ob robu gospodarskega foruma je predsednik vlade opravil več bilateralnih pogovorov s predstavniki drugih držav, med drugim tudi z irskim predsednikom vlade Leom Varadkarjem, s predsednikom kanadske vlade Justinom Trudeaujem, s katerim je govoril predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja, s francoskim predsednikom Macronom, estonskim premierjem Ratasom, srbskim predsednikom Vučićem, bolgarskim premierjem Borisovom in posebnim pogajalcem za brexit Barnierjem.

R. L.

.

VREME

Maribor
oblačno
91%
5.1km/h
100%
4°C
6°
2°
3°
Tue
3°
Wed
3°
Thu
2°
Fri
5°
Sat

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.