V drugem polletju 2017 malo teritorialnih sprememb

Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je javnosti posredoval podatek, da v Sloveniji v  drugem polletju 2017 nismo dobili nobenega novega naselja. Na novo pa je nastalo sedem ulic, ena tudi v Mariboru, in določenih je bilo 2.265 novih hišnih številk. V letu 2017 se je za eno naselje zmanjšalo število naselij, ukinjeno je bilo naselje Dobja vas v občini Ravne na Koroškem.

V Registru prostorskih enot, ki ga vodi in vzdržuje Geodetska uprava Republike Slovenije, je bilo 1. 1. 2018 evidentiranih 12 statističnih regij,  212 občin, 6.035 naselij, 10.396 ulic in 555.881 hišnih številk. Največja po površini je bila občina Kočevje, ki meri 555 km2, najmanjša pa občina Odranci s 7 km2. Največje število naselij je v občini Krško, ki ima 158 naselij, le po eno naselje pa imajo občine Ankaran, Kobilje, Odranci in Trzin.
Število statističnih regij, občin in naselij se v 2. polletju 2017 v primerjavi s prejšnjim ni spremenilo. Povečalo pa se je število ulic. Nove ulice so nastale v občinah Brežice (Ulica Alenke Gerlovič), Celje (Cesta Janeza Cvirna), Ljubljana (Žabja ulica, Džamijska ulica), Maribor (Martinova ulica), Nova Gorica (Ploščad Silvana Furlana) in Piran (Ulica Ljudevita Kuščerja). Štiri ulice so bile v tem obdobju ukinjene, vse na območju občine Ljubljana, in sicer Kocbekova ulica, Ulica Cankarjeve brigade, Pot na Debeli hrib in Polje, cesta IV.
V 2. polletju 2017 je bilo evidentiranih 3.046 sprememb hišnih številk. Najbolj se je število novih hišnih številk povečalo v občini Ljubljana, za 123, najbolj zmanjšalo pa se je v občinah Brežice, Moravske Toplice in Murska Sobota (v vsaki za 40).
Nova ulica v Mariboru, ki je poimenovana po svetem Martinu, Martinova ulica, in opominja na najstarejšo trto na svetu, ki raste in obilno rodi v Mariboru, je v Brezju, v novi soseski enodružinskih hiš.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.