Taka pokojninska reforma se obeta od vlade. Kaj zahtevajo Ruparjevi?

upokojenci

Vlada Roberta Goloba se požvižga na upokojence. Po šestih shodih jeznih upokojencev se končno začenja premikati z novo pokojninsko reformo? Kakšna stališča je pripravila vlada in kakšne so zahteve društva 1. oktober?

Izhodišča, ki jih je pripravila vlada:

Septembra se začnejo pogajanja, do srede naslednjega leta naj bi bil zakon pripravljen in do konca leta sprejet. Morebitne novosti se bodo uvajale postopoma, obljubljajo. Piše Žurnal24. To vlada obljublja:

Referenčno obdobje (koliko najboljših let se upošteva pri izračunu pokojninske osnove, zdaj 24)

Meja za starostno upokojitev (meja 40 let pokojninske dobe se ne spreminja, ali se bo možno z manj kot 40 leti delovne dobe še vedno upokojiti pri 65 letih, je odprto)

Odmerni odstotek (zdaj je pri 40 letih pokojninske dobe 63,5 odstotka, kar pomeni, da če je pokojninska osnova 1500 evrov, je pokojnina 953 evrov, če bi bil 67 odstotkov, bi bila 1005 evrov).

Najnižja pokojninska osnova (najmanj od tega zneska se odmeri pokojnina, tudi če je izračunana pokojninska osnova nižja, trenutno je 1061,17 evra, nanjo je vezana tudi najvišja pokojnina).

Predlogi, ki so jih pripravili v društvu 1. oktober:

Vlada se bo torej pogovarjala o teh zadevah. Pri Društvu 1. oktober pa s tem niso zadovoljni. To so njihove zahteve:

Interventni dodatki:

– 600 eur izredne pomoči za vse pokojnine, manjše od 450 eur; 500 eur za pokojnine med 451 in 550 eur; 450 eur za pokojnine med 551 in 600 eur; 350 eur za pokojnine med 601 in 700 eur; 250 eur za pokojnine med 701 in 800 eur; 150 eur za pokojnine med 801 in 900 eur; 100 eur za pokojnine med 901 in 1000 eur; 50 eur vsem pokojninam nad 1000 eur.

Olajšave:

– Ukine se plačevanje RTV SLO prisilne naročnine vsem upokojencem s pokojninami do praga revščine (820 eur);

– Ukine se prisilno dodatno zdravstveno zavarovanje vsem upokojencem s pokojninami do praga revščine (820 eur), naj se zagotavlja iz državnega proračuna. Vsem ostalim se dodatno obvezno zdravstveno zavarovanje odmeri po lestvici glede na višino pokojnine.

– Cena oskrbovalnin v domovih za starejše se zniža za 20 % , na raven pred podražitvijo, ki jo je na pleče starih naložila vlada dr. Roberta Goloba.

Očitno vlada Roberta Goloba društvu 1.oktober spet ne bo prisluhnila. A tudi jesen bo vroča, zatrjujejo upokojenci.

Avtomobili P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.