Obveščam Vas, da na naši spletni strani potekajo vzdrževalna dela, zato se vam že vnaprej opravičujemo za morebitne nevšečnosti. Hvala za razumevanje.

Tako pa himno odpoje bodoča ministrica za zunanje zadeve.

Tanja Fajon
zajem slike, Planet TV

Zdravljica, Slovenska himna, je pesem, ki jo znajo prepevati že otroci, Saj je tudi obvezno branje v osnovni šoli. A očitno je pri pouku slovenščine manjkala Tanja Fajon.

Zdravljíca je pesem, ki jo je naš največji slovenski pesnik France Prešeren, po navdihu gesla francoske revolucije Liberté, égalité, fraternité, s katerim se je seznanil že kot dvanajstletni dijak v Ljubljani, v prvi različici napisal novembra leta 1844. Pesem je bila z nekaj spremembami objavljena leta 1848, ko je cenzura v habsburški monarhiji nekoliko popustila. Slovenci so si jo v duhu marčevske revolucije leta 1848 razlagali kot idejo o zedinjeni Sloveniji. Ko so teh besed in pesmi učili v osnovni šoli, pa je verjetno pri pouku manjkala Tanja Fajon.

Tako je zapela sedmo kitico Zdravljice, ki je tudi besedilo naše himne, na enem izmed intervjujev Tanja Fajon. Res dobra popotnica bodoče zunanje ministrice. Oziroma bolje rečeno njena sramota?

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
jasno
62%
6.2km/h
0%
13°C
13°
12°
12°
Thu
10°
Fri
8°
Sat
7°
Sun
2°
Mon

TWEET DNEVA

 

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.