facebook

Kot smo že pisali so hekerji Facebooku ukradli skoraj 230 tisoč imen in priimkov, nekaj manj kot tri tisoč e-poštnih naslovov Slovencev.

SEZNAM SLOVENIJA TXT Z 230.000 IMENI

Na seznamu ukradenih podatkov je vsak deseti odkriti uporabnik, Slovenec. Hekerji so tako razkrili polega 230 tisoč imen in priimkov, tri tisoč e-poštnih naslovov, blizu 20 tisoč rojstnih datumov in ogromno telefonskih številk vsebuje besedilni dokžument Slovenia.tx z osebnimi podatki četrtine slovenskih uporabnikov Facebooka.

slika: Siol.net / Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Med 533 milijoni uporabnikov, katerih podatki so se znašli v hekerski malhi, je tudi 230 tisoč slovenskih, kar predstavlja malce manj kot četrtino vseh Slovencev na Facebooku v letu 2019 (milijon) oziroma približno vsakega devetega Slovenca (država je imela leta 2019 2,081 milijona prebivalcev). Na seznamu Slovenia.txt so tudi osebni podatki nekaterih slovenskih politikov.

Na seznamu Slovenia.txt so tudi osebni podatki nekaterih slovenskih politikov.
Slika: SIOL.NET /Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Pregled okrog dvajset megabajtov velike besedilne datoteke z imenom Slovenia.txt, v kateri so zbrani podatki prizadetih slovenskih uporabnikov, razkriva naslednje:

  • prizadetih slovenskih računov je nekaj več kot 230 tisoč, dokument pa vsebuje tudi približno toliko telefonskih številk, edinstvenih identifikatorjev profila (Facebook ID) in podatkov o spolu,
  • 2.899 vrstic z osebnimi podatki uporabnikov razkriva tudi njihove e-poštne naslove,
  • pri večini uporabnikov je pripisana njihova lokacija oziroma njihov kraj bivanja,
  • precej vrstic vsebuje podatek o razmerju (samski, poročen), okrog 17 tisoč pa tudi datume rojstva.

Gre za vrste podatkov, ki lahko napadalcem v najslabšem primeru omogočijo tudi prevzem nadzora nad uporabniškim računom (predvsem pri uporabnikih, kjer sta na voljo tako telefonska številka kot e-poštni naslov). Piše SIOL.NET

PREVIDNO TOREJ!

PM


preberite tudi:

/NOVO/ Vdor v Facebook. Objavili naj bi podatke več kot 200.000 uporabnikov iz Slovenije.