Telefoniram, torej ne vozim

Med 15. in 28. februarjem bo pod okriljem Javne agencije RS za varnost prometa po vsej državi potekala akcija, s katero bodo voznike opozarjali da je telefoniranje med vožnjo nevarno in prepovedano. Policsti bodo poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo mobilni telefon in druge naprave ter opremo, ki zmanjšujejo voznikovo slušno in vidno zaznavanje.

Raziskava AVP je pokazala, da med vožnjo kljub prepovedi mobilni telefon uporablja kar 75 % voznikov v Sloveniji. Leta 2017 so policisti izdali 26.391 plačilnih nalogov zaradi uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, kar je enkrat več kot leto prej.

Uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje zbranost voznika in njegovo pozornost na dogajanje na cesti in njeni okolici. Voznik lahko hitro spregleda pešca ali prometni znak in povzroči hujšo prometno nesrečo. Prav tako zaradi telefona vozniki velikokrat sami povzočajo zastoje v prometu.

Telefoniranje med vožnjo naj bi bilo podobno vožnji pod vplivom alkohola. Zaradi telefoniranja voznik na nepredvidljive dogodke v prometu reagira počasneje. Vse več študij kaže na nevarnosti te distrakcije. Tudi prostoročno telefoniranje naj ne bi veliko pripomoglo k varnosti. Distrakcijo predstavlja sam pogovor z drugo osebo in ne mobilnik v roki.

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo je kaznovana z globo 120 evrov. Prostoročno telefoniranje je dovoljeno, vendar nevarno.

Vožnja je aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso svojo pozornost, saj se lahko prehitro konča tragično. Ne pozabite da na cesti niste sami. Kot voznik ste odgovorni za svojo varnost in varnost ljudi okoli vas.

J. L.

Facebook
Twitter
LinkedIn

VREME

Maribor
rahlo rošenje
65%
6.7km/h
100%
11°C
14°
8°
11°
Fri
10°
Sat
5°
Sun
4°
Mon
7°
Tue

TWEET DNEVA

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.