To so politiki, ki so najbolj odgovorni za potop Adrie Airways?

slika: Adria

Adria Airways je bila letalska družba s sedežem v Sloveniji, ustanovljena leta 1961 kot Inex-Adria Aviopromet. Kasneje, leta 1986, se je preimenovala v Adria Airways.


Danes že propadla letalska družba je bila nacionalni prevoznik Slovenije in je ponujala redne in čarterske lete po Evropi, z glavno bazo na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika. Družba je septembra 2019 razglasila stečaj in prenehala z obratovanjem. To je bilo posledica naraščajočih finančnih težav, neuspešnega iskanja novega lastnika in nezmožnosti zagotavljanja osnovnih operativnih potreb. Veliko vlogo pri potopu nekoč uspešnega podjetja pa ima predvsem slovenska politika.

Levičarski politiki, tako ali drugače prisesani na Adrio Airways, so podjetje v veliki meri izčrpavali. Napačne odločitve, neustrezno vodenje, finančne težave in neuspešna privatizacija, so razlogi za propad, nekoč uspešnega podjetja. In tu so glavni akterji za Adriin potop: nekdanji predsednik vlade Borut Pahor, sedanji finančni minister Klemen Boštjančič, sedanja ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, nekdanji predsednik vlade Miro Cerar, nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek, tedanji predsednik uprave SDH Marko Jazbec, 

Tu so bili še politično nastavljeni direktorji: Tadej Tufek, dr. Maks Tajnikar, že prej omenjeni Klemen Boštjančič, Mark Anžur. Piše portal Preiskovalno.si

Pri tem je najbolj zanimivo, to, da je pri potopu Adrie Airways, sodeloval tudi sedanji finančni minister Klemen Boštjančič. Takrat je bil na čelo podjetja nastavljen s pomočjo politike. Pod njegovim patronatom je Adria pridelala 15,3 milijona evrov izgube, država pod vodstvom Boruta Pahorja, pa je podjetje reševala s finančno injekcijo, ob nadaljnjem slabem vodenju in večmilijonski izgubi so napovedali tudi prodajo podjetja in Boštjančiča zamenjali. 

Potop Adrije pa je dokončno naredil nekdanji predsednik vlade in propadli politik Miro Cerar. njegova vlada je družbo dokapitalizirala s tremi milijoni evrov in bila odgovorna za dokončno prodajo Adrie Airways sumljivemu investicijskemu skladu 4K Invest s komaj 25.000 evri ustanovnega kapitala. 

In zakaj so ti politiki še vedno aktivni?

VREME

Maribor
jasno
93%
2.1km/h
0%
21°C
23°
21°
20°
Sat
19°
Sun
20°
Mon
21°
Tue
21°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.