Toti moj Maribor: Piramida

Piramida je 386 metrov visok grič, ki se dviga nad Mariborom. Zaradi nezahtevnega vzpona, ki traja od petnajst do trideset minut, in čudovitega razgleda na celotno mesto z okolico, je priljubljena izletniška točka domačinov in drugih obiskovalcev.

Pot na Piramido se lahko podate po grebenu na zahodu, ki je nekoliko daljši in zahtevnejši, večina obiskovalcev pa se raje odloči za dostop iz Mestnega parka, od koder nas označbe vodijo mimo vinskih trt do vrha, kjer je nekoč stal grad, sedaj pa je tam kapelica. To smer si zelo radi izberejo tudi jahači in kolesarji ter družine z malimi otroci, ki so, zlati v toplih mesecih, še posebej veseli nabiranja rožic ter srečanj z metulji, različnimi pticami, kuščarji, zajci, fazani, srnami in včasih tudi z lisicami.

Na vrhu griča je vse do leta 1784 stal mariborski zgornji grad – Marchpurg oziroma Marburg, kar v prevodu pomeni mejni grad. V 12. stoletju so ga zgradili Spanheimi, prvič pa je bil omenjen leta 1164. Namenjen je bil obrambi pred Madžari, ki so takrat napadali naše kraje, naselbina poleg njega pa je sčasoma dobila po njem tudi ime – Marburg.

Leta 1528 je grad pogorel, obnovili pa so ga okoli leta 1560 v renesančnem stilu. Kasneje so grad porušili, tako da ga do leta 1790 ni bilo več, ostal je le okop s strmim nasipom in vodnjak brez venca. Iz ostankov materiala so zgradili kamnito piramido, po kateri je grič, katerega so prej imenovali ”der Purgberg”, tudi dobil svoje ime.

Na vrhu okopa stoji klasicistična kapela iz leta 1821 s kamnitim Marijinim kipom. Napis na spominski plošči v kapeli priča o tem, da je prvotno piramido leta 1821 uničila strela, grof Henrik Brandis pa je dal postaviti kapelo v spomin na lokacijo starega gradu.

L.M.

.

VREME

Maribor
oblačno
75%
3.6km/h
100%
9°C
11°
8°
8°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.