Volitve v Italiji

Fotografiral Niccolò Caranti - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23246728

Naša zahodna soseda je pravkar dobila v parlamentu nove poslance. Izvoljenih je bilo 6 strank, ki si je razdelilo 900 sedežev. Gre za dvodomni parlament, kjer je za sestavo mandata vlade potrebno soglasje obeh domov.

V parlament so prišle stranke Gibanje petih zvezd (32,22% glasov), Demokratična stranka (18,9% glasov), Lega (17,69% glasov), Naprej Italija (13,94% glasov), Italijanski bratje (4,35% glasov) in Svobodni in enakopravni (3,38% glasov). Sredinsko-desno zavezništvo obsega stranke Lega, Naprej Italija in Italijanski bratje, ki so prišle do stolčkov. Medtem ko sta se je v drugem zavezništvu tj. sredinsko-levem uveljavila Demokratska stranka. Tretjo zavezništvo, ki pa to ni, zavzema zmagovalca volitev po številu glasov, to je Gibanje petih zvezd.

To gibanje je ustanovil Beppe Grillo, ki je presenetljivo začel svojo kariero kot stand-up komik. Zanimivo kako bi lahko potegnilo vzporednico z našimi volitvami, le v manjšem obsegu. Bil je aktiven tudi na političnem področju, za kar so ga odslovili tudi iz nacionalne televizije, zato je deloval drugače. Preko svojega bloga je namreč začel propagirati neposredno demokracijo in pripisali so mu držo »antipolitika in populista«. Preko referendumov in civilnih pobud je začelo njegovo gibanje pridobivati na podpori, tako da so začeli delovati na bazi populizma in so si od leta 2007 pa do zdaj priborili največ glasov za v parlament. Bomo videli kako se bo njihova strategija nesklepanja zavezništev obrestovala pri sestavi vlade.

L.M.

.

VREME

Maribor
oblačno
77%
3.6km/h
100%
9°C
11°
8°
8°
Wed
4°
Thu
4°
Fri
5°
Sat
9°
Sun

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.