slika: 24ur

Kamp Preluk med Reko in Opatijo je bil vrsto let dom številnih tujih pavšalistov, med njimi tudi Slovencev. Letošnjo poletno sezono pa so jih pričakala zaprta vrata in napis, ki jim prepoveduje vstop na območje kampa in do njihovih prikolic.

Zaprli vrata kampa, do lastnine v njem, pa nekateri ne morejo

Kamp je v hrvaški državni lasti, lastnike tamkajšnjih prikolic pa o zaprtju niso obvestili. Tudi to je hrvaški turizem. Dolgoletni pavšalisti v avtokampu Preluk zahodno od Reke so v začetku letošnje sezone naleteli na zaprta vrata kampa in obvestilo, da kamp ne obratuje več in da je sedaj v lasti države oziroma ministrstva, ki upravlja z državnim premoženjem. Seveda jih je poteza šokirala, saj o posegu države niso bili obveščeni, dostop do njihovih prikolic pa je onemogočen. Piše 24ur.

Večina prikolic v kampu, tam naj bi jih bilo 39, je bila v jesenskem neurju močno poškodovana, prav tako objekti in plaža v kampu. Lastniki pa jih ne morejo sanirati in nastaja nepopravljiva škoda. Turistična sezona prehaja v osrednji del, oni pa še vedno nimajo dostopa do svojih prikolic, prav tako nimajo odgovorov pristojnih služb, ki si podajajo kljuko in prelagajo odgovornost drug na drugega.

Nekatere prikolice poškodovane

Vse prikolice so tako še vedno v kampu, saj nikomur niso dovolili odpeljati prikolice ven iz kampa, prav tako nimajo dostopa do njih. Prikolice so poškodovane od lanskoletnega neurja, predvsem letne kuhinje, ki so popolnoma uničene, pa tende in nadstreški. Nekatere so tudi oropane, a lastniki zaradi prepovedi vstopa ne morejo preveriti, kakšno škodo so utrpeli. Večina prikolic je tako zelo poškodovana ali pa je že toliko stara, da ni več mobilna. To pomeni, da bodo morali lastniki poskrbeti za njihov prevoz na drugo lokacijo, kar predstavlja precejšnje logistične težave. A tega ne morejo storiti, dokler ne bodo dobili dostopa in dokler ne bo jasno, kdo bo odškodninsko odgovarjal za nastalo škodo. Vsi se branijo pristojnosti in odgovornosti.

Tako se gredo turizem Hrvati. Slovenci pa še vedno veselo tja odhajamo na morje. Do kdaj še?

M.G.