V Brežicah so se krajani in župan Molan, uprli notranjemu ministru Poklukarju

slika; občina Brežice

Poklukarju in Jušiću ni uspelo prepričati Brežičanov glede začasnega azilnega centra na Obrežju. Tudi občani občine Brežice so Poklukarju povedali kar mu gre!

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalni direktor Policije Senad Jušić sta se v Brežicah srečala z županom Ivanom Molanom, razpravljali pa so o aktualnih vprašanjih, povezanih z migracijami in varnostjo v regiji.


Na Obrežju je Poklukarja in Jušića pričakala tudi množica protestnikov. Domačini so s transparenti ministru sporočili, da azilnega doma na Obrežju ne bodo dovolili in da naj ga država, če ga želi imeti, uredi kje drugje.

Na očitke in skrbi župana je Poklukar odgovoril optimistično, verjame v humanost načrtovanih rešitev ter poudarja pomen pripravljenosti na možno povečanje števila prebežnikov. Kljub temu, da na srečanju stališča niso bila zbližana, minister izraža upanje, da bo dialog z lokalnim prebivalstvom omogočil najti kompromisno rešitev.

Župan Molan je dejal, da smo v občini razočarani, saj je je videti, da skuša vlada v sklopu širitve registracijskega centra po končani 1. fazi prebivalcem ob meji podtakniti še azilni center. Župan je poudaril, da registracijski center, kjer je gibanje migrantov omejeno in pod nadzorom policije, ne sodi poleg azilnega centra, ki ga policija ne nadzoruje, v praksi imajo zaposlene varnostnike, ki pa migrantu ne sme preprečiti odhoda, policija pa sme posredovati samo v primeru, če gre za kaznivo dejanje, kar dokazuje praksa.

Župan je izpostavil tudi skrivanje podatkov katerih 20 lokacij so pristojni preučili in s katerimi občinami, ki so zavrnile azilne center, so govorili. Ni pošteno, da vlada in nekateri mediji občane Brežic in Središča ob Dravi ožigosajo kot nestrpne in politično motivirane, medtem ko pristojni skrivajo podatke in neenakovredno obravnavajo nekatere lokalne skupnosti.  

Predstavnika Sveta KS Jesenice na Dolenjskem in Sveta KS Velika Dolina sta povedala, da prebivalci registracijskemu centru ne nasprotujejo, ostro pa so proti ureditvi azilnega centra.

VREME

Maribor
pretežno oblačno
89%
1.9km/h
70%
12°C
13°
11°
11°
Sat
12°
Sun
13°
Mon
14°
Tue
12°
Wed

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.