V občinskem svetu MO Maribor pestra razprava o proračunu. Kaj so sprejeli?

maribor, svetniki

Včeraj je potekala nova sejo mestnega sveta, na kateri je poskušal Arsenovič v tretje spraviti pod streho drugo branje občinskega proračuna za letošnje leto.

Drugo branje proračunov je bilo na dnevnem redu seje 6. aprila, a so takrat mestni svetniki z večino glasov izglasovali predlog svetnika Stranke mladih – Zeleni Evrope Igorja Jurišiča, da se odločanje prestavi za 14 dni, vmes pa vključi v proračun manjkajoča sredstva, ki bi jih država morala zagotoviti občini za izpolnjevanje obveznih nalog, ki jih je z zakoni prenesla nanjo. Na predlog župana so svetniki  razpravljali le o letošnjem proračunu.

Letošnji občinski proračun je predlagan v višini 190,9 milijona evrov, kar je za okoli 1,7 milijona evrov manj kot v prvi obravnavi. Proračun za prihodnje leto pa je s 145,5 milijona evri za 3,4 milijona višji od prvotnega predloga. Lanski proračun je znašal 181,9 milijona evrov. Večina svetniških skupin je predlagala tudi amandmaje.

Predstavnik svetniške skupine SDS Franc Kangler je izrazil razočaranje, ker niso bili vključeni vsi njihovi predlogi. “Predlagali smo amandmaje, ki gredo tudi izven centra mesta, na primer dodana sredstva za ceste in komunalo v Kamnici, a tega niti delno niste upoštevali,” je Kangler očital županu.

Po posvetu župana s predstavniki svetniških skupin so za zaprtimi vrati dorekli nekaj popravkov, med drugim zvišanje sredstev za vzdrževanje šol in vrtcev.

V svetniški skupini SDS so mnenja, da s sprejetjem proračuna svetniki sprejmejo tudi vse podražitve, ki jih je predlagal župan Arsenovič in zato ne morejo glasovati za. V Auerjevi listi LPR, so dejali, da v ta proračun, ki ga je pripravila županova ekipa ne verjamejo in je “prenapihnjen”. Tudi v svetniški skupini Svoboda ne verjamejo preveč v ta proračun. Tako svetniki teh strank niso glasovali za proračun, ampak so se vzdržali glasovanja. Zanimivo pri tem je to da so za ta proračun in s tem tudi za vse podražitve, glasno navijali v Novi Sloveniji.

Mestni svet je tako (le) z 18 glasovi za in brez glasu proti, le potrdil proračun za leto 2023, ki znaša rekordnih 190,8 milijona evrov.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.