V Sloveniji imamo še vedno 3969 prejemnikov borčevskih pokojnin. Kakšne so?

Borci, slika je simbolna

Saj ni res, pa je. V Sloveniji je bilo decembra lani, tako kažejo podatki Zpiz, še vedno 3969 prejemnikov tako imenovanih borčevskih pokojnin.

 

Kar80 odstotkov prejemnikov borčevskih pokojnin predstavljajo družinske in vdovske pokojnine, torej »dedovane« pravice. Torej v primeru smrti uživalca pokojnine – borca NOV, lahko družinski člani upravičeni do družinske oziroma vdovske pokojnine, ki se odmeri od pokojnine, do katere je imel uživalec pokojnine pravico ob smrti po splošnih predpisih veljavnih na dan priznanja pravice do družinske pokojnine. 

 

Prejemniki starostnih borčevskih pokojnin iz prej omenjenega naslova so stari od 85 (1 prejemnik) do 105 let (1 prejemnik). Največ jih je starih 94 oziroma 95 let (123 in 140 prejemnikov). Vsaj pri prvi postavki je razvidno, da borčevsko pokojnino prejema “borec”, ki je bil v času konca druge svetovne vojne star celih 7 let.

 

Najvišja pokojnina, ki spada v skupino borčevskih pokojnin, znaša (podatki za december 2022): starostna: 2386 evrov; invalidska: 1223 evrov; družina: 1699 evrov.

Milan Kučan, “borec” z najvišjo pokojnino!”

Povprečni borec oziroma dedič te pravice je daleč od najvišjih številk. A njihove pokojnine so še vedno precej višje od povprečja upokojencev na ravni države: starostna: povprečna borčevska znaša 1019 evrov, kar je 200 evrov nad državnim povprečjem pokojnin; invalidska: povprečna borčevska znaša 853 evrov, kar je 219 evrov nad državnim povprečjem pokojnin; družina: povprečna znaša 781 evrov ali 281 evrov več kot državno povprečje pokojnin.

 

Podatke o povprečnih pokojninah na ravni države so črpani iz julijskega statističnega poročila Zpiz, podatke za borčevske pokojnine nam je posredoval Zpiz in sicer za december 2022. (vir: Slovenske novice)

 

 

 

 

Avtomobili P.R.
Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.