V torek konec razglasitve epidemije! Se vračamo v normalnost?

maska slovenija sloveniji
slika: twitter

Epidemiološka slika v državi je v teh dneh ugodna, zato je strokovna skupina predlagala vladi, da po izteku zdaj veljavne epidemije te ne podaljšuje, je na vladni novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Počasi se vračmo v normalnost?

Na vprašanje, ali bodo določeni omejitveni ukrepi ostali v veljavi tudi po koncu epidemije, pa je minister pojasnil, da za to obstaja podlaga v zakonu o nalezljivih boleznih, da pa mora vlada pred iztekom ukrepov o tem obvestiti državni zbor.

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je spomnila je, da je bil covid-19 nekaj novega in izziv, ki smo ga vsi relativno težko sprejeli. A dejstvo je, da smo s skupnimi močmi na točki, ki nam omogoča sorazmerno varno življenje.

Spomnila je na odločitev strokovne skupine, da kljub temu, da še niso bili izpolnjeni vsi trije pogoji za razglasitev konca epidemije, vseeno predlagajo, da se ta ne podaljša. Verjamejo namreč, da se bo v prihodnjih dneh epidemiološka situacija izboljšala v tej meri, da bodo izpolnjeni vsi trije pogoji, torej poleg števila hospitaliziranih in števila bolnikov v intenzivni oskrbi, ki sta že izpolnjena, tudi 14-dnevna pojavnost manj kot 140 na 100.000 prebivalcev.

Logarjeva je tudi spomnila, da je epidemiološka situacija v primerjavi z lani v tem obdobju drugačna, saj smo imeli lani v tem času enega ali dva potrjena primera okužb. Je pa izpostavila število cepljenih v tem trenutku in prebolevnikov, ki so zdaj zaščiteni. A Logarjeva opozarja, da je virus med nami in so zato tudi tudi po koncu epidemije še potrebni določeni ukrepi, ki pa ne vplivajo na vsakodnevno življenje in nam omogočajo, da se lahko vrnemo k stvarem, ki jih radi počnemo. Piše Politikis.

Počasi se torej vračamo v normalnost!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

izbrano za vas

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.