V vzhodni Evropi multinacionalke ponujajo slabše izdelke

Še maja so nas prepričevali, da ni bistvenih razlik med hrano v vzhodni Evropi in zahodni Evropi. Takrat je Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin analizirala 22 izdelkov in ugotovila, da ni bistvenih razlik med prehrambenimi izdelki namenjenimi vzhodnemu trgu in izdelki namenjenimi zahodnemu trgu, da tudi med deklarirano vrednostjo in izmerjeno vrednostjo ni bistvenih razlik ter da nobena od ugotovljenih nepravilnosti ne vpliva na varnost živila.

Analiza je bila izvedena zaradi informacij iz drugih držav Evropske unije, Slovaške in Madžarske, da trgovske verige za vzhodni trg namenjajo manj kakovostno hrano. Proizvajalci pa so na očitke o dvojni kakovosti hrane odgovarjali, da izdelke samo prilagajajo okusu potrošnikov.

Sedaj je po poročanju RTV Slovenija evropska komisarka za pravice potrošnikov Vera Jourova po objavljeni obsežni raziskavi sporočila, da multinacionalke že več let goljufajo in zavajajo kupce iz vzhodnega dela Evrope, da so različne kakovosti izdelki od sokov do detergentov. Analiza izdelkov je pokazala, da pijače Coca-Cole v Sloveniji vsebujejo več sladkorja in fruktozno-glukoznega sirupa kot tiste v Avstriji in da Sparov jagodni jogurt za slovenski trg vsebuje 40 % manj jagod kot tisti v Avstriji, poroča Guardian. Evropska komisarka je povedala, da so med kršitelji tudi Pepsi, Lidl in Birds Eye ter da ostalih še ne bo javno povedala, bo pa to storila, če ne bodo spremenili svojega početja in da ne bo oklevala pri pozivanju potrošnikov, naj ne kupujejo njihovih izdelkov.

Prav tako je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v svojem letnem govoru napovedal, da je EU pripravljen ukrepati z zakonitim in finančnim opolnomočenjem državnih organov za preiskovanje in kazenski pregon kršilcev.

Multinacionalke pa še vedno zatrjujejo,da ne gre za namerno zavajanje kupcev, temveč se samo prilagajajo okusu lokalnega prebivalstva in proizvajajo to, kar potrošniki želijo.

M. T.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.