Valentin in Valentinovo

Valentinovo se danes praznuje kot praznik povezan z ljubeznijo. Z vključitvijo trgovine in potrošništva, je postal dan kadar si zaljubljeni izmenjajo darila, gredo na zmenke in izmenjujejo ljubezenske geste. Vendar pa tradicija narekuje da je bil 14. februar dan spomina na Svetega Valentina, ki je umrl na ta dan. Obstaja več legend glede Svetega Valentina.

Ena izmed njih govori, da je bil Sv. Valentin krščanski duhovnik, ki je bil pod hišnim priporom sodnika Asterija, kateremu je pridigal o veri in Jezusu. Sodnik ga je testiral in dejal, da če povrne vid njegovi slepi hčerki, bo naredil vse kar bo duhovnik hotel. To se je tudi zgodilo in sodnik se je dal pokristjaniti. Kasnejša legenda pravi, da je bil svetnik, ki je trpel v rimski provinci v Afriki. Druga legenda pravi, da je bil škof, ki je živel v Interamni, v Italji in je bil zaprt, bil mučen in nato postal 14.2. mučenik, medtem ko je bil na začasnem postanku v Rimu.

Pri nas pa so znane legende o Valentinu, ki prinese ključe od korenin in so ga klicali prvi spomladin. Valentin je urezal prvo trto, ter je oznanjal pričetek dela na vrtovih. Hkrati pa je bila legenda, da če na Valentina zagledaš ženitev ptičkov, moraš bos do grmovja. Po drugi strani pa bi naj prvi ptič, katerega bi dekle zagledalo, bi naj napovedal bodočega moža glede na vrsto ptiča.

L. M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.