Toti moj Maribor: Vinagova vinska klet

Vino je že stoletja povezano s Štajersko in njenim glavnim mestom, kljub temu pa malokdo ve, četudi je domačin, da med hojo po ulicah mestnega jedra skorajda stoji na hektolitrih te žlahtne kapljice. Poleg najstarejše vinske trte se namreč Maribor ponaša tudi z eno najlepših, največjih in najstarejših tunelskih vinskih kleti pod mestom v Evropi.

Najstarejši del kleti je bila zgrajen leta 1847, ko je graščak Alojz Kriehuber starejši tam postavil temelje trgovanja z vinom, njegov posel pa je kasneje prevzel sin Alojz Kriehuber mlajši. Med vojnama je bilo tukaj skladišče ljubljanske pivovarne Union, od tod je dobila ime bližnja Unionska dvorana, meščani pa so hodnike uporabljali tudi za hladilnico, tako da so med zimo iz Drave nanosili led. Čez leto so v njej shranjevali meso, sadje in zelenjavo. Po drugi svetovni vojni je vinarstvo iz zasebnih rok prešlo v ljudske in tako je nastala Vinarska zadruga r.z.o.j., ki je prevzela kleti nekdanjih trgovcev z vini.

Danes se Vinagova klet, ki velja za največjo in najstarejšo klasično vinsko klet v Evropi ponaša s površino 20.000 m2, kar je toliko, kot tri nogometna igrišča, in s skoraj 3 kilometre dolgimi podzemnimi predori, ki segajo pod Trgom svobode vse do Partizanske, Prešernove in Razlagove ceste. V tunelih se nahajajo različni sodi s skupno kapaciteto za skoraj 6 milijonov litrov vina, prostora pa je tudi za okoli 400.000 steklenic. Najstarejši med njimi je lesen sod iz leta 1862 s kapaciteto 16.920 litrov,

Najdragocenejšo posebnost te kleti pa varujejo skrbno zaklenjena železna vrata. Za njimi se namreč nahaja ponos mariborske kleti – arhiv, kjer hranijo 250.000 steklenic najboljših letnikov. Med njimi je tako mariborska posebnost, žametna črnina, stisnjena iz grozdja več kot štiristo let stare trte, ki raste na Lentu ob Dravi in je uradno najstarejša na svetu. Najstarejša steklenica, ki jo hrani arhiv, pa je iz leta 1946, ko so vanjo zaprli pozno trgatev Laškega Rizlinga iz Svečine. Imeli so tudi starejša vina, a jih je med drugo svetovno vojno izropala nemška vojska.

V bližini vinske kleti se nahaja trgovina, kjer se lahko ugodno kupi katerokoli Vinagovo vino, vse od najcenejšega Mariborčana do dragega arhivskega vina. Če stane prvi malo več kot 2 evra na liter,  pa je potrebno za drago arhivsko vino odšteti več sto evrov, pa tja do 3500 za najdražje.

L.M.

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.