Veliko Mariborčanov po gorivo v tujino

slika je simbolna

Cene goriv so pred nekaj dnevi ponovno odšle v nebo.  Bo tako vlada krpala luknje proračuna, se bodo cene naftnih derivatov še naprej zviševale? In kako se bodo znašli ljudje?

Tako je postala bližina meje z Avstrijo, za Mariborčane in ostale ljudi blizu meje nekakšna uteha. Pri nas sta se neosvinčeni 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo v torek opolnoči krepko podražila. Bencin je najdražji po juniju 2015, dizel pa na najvišji ravni po več kot štirih letih. Liter bencina se je podražil za tri cente na 1,373 evra, dizel za 4,3 centa na 1,354 evra.

Na vladi sicer pravijo, da se cene določajo v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar – evro.

25 kilometrov stran v sosednji Avstriji  je zgodba precej drugačna. Na črpalkah pogosto stojijo avtomobili s slovenskimi registrskimi tablicami. Večina iz Maribora in okolice. Ker je v Avstriji prosto oblikovanje cen naftnih derivatov, se tako pozna tudi pri cenah na marsikateri bencinski postaji. Tako pri polnem tanku lahko prihranite tudi do 10€.

Zanimivo je, da v Avstriji cene padajo, v Sloveniji pa se dražijo. Tudi cene nekaterih artiklov v  trgovinah, kot so Hofer in Lidl, so v Avstriji cenejše, kot recimo v Mariboru. Avstrija je tako postala za številne Mariborčane in ostale občine ob meji, očitno obljubljena dežela. Žal.

MZ

Facebook
Twitter
LinkedIn

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti.
S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave.
Obenem pa vas obveščamo, je spletna stran v fazi nadgradnje. Za morebitne nevšečnosti pri uporabi našega portala se vam v naprej opravičujemo. Strinjam se Več

Obvestilo o piškotkih.

Blokiranje oglasov

Podprite nas tako, da onemogočite razširitve za blokiranje oglasov za naše spletno mesto v svojih brskalnikih in/ali antivirusnih programih.