Letali Slovenske vojske Pilatus PC - 9M Hudournik | Avtor Tadej Krese
Letali Slovenske vojske Pilatus PC - 9M Hudournik | Avtor Tadej Krese

Na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna med 5. in 20. marcem poteka mednarodna vojaška vaja Sokol 2021 (angleško: Eagle 2021), na kateri poleg pripadnikov 1. brigade Slovenske vojske sodelujejo pripadniki 173. zračno-desantne brigade ameriške kopenske vojske.

Ob izmenjavi izkušenj in povečevanju povezljivosti enot je cilj slovenskih udeležencev vaje izgradnja zmogljivosti za delovanje v bojni skupini Evropske unije (EUBG) v drugi polovici letošnjega leta ter izvedba bojnega streljanja v okviru usposabljanja za pridobitev vojaške evidenčne dolžnosti minometnik.

Na Počku bodo taktično vajo z bojnim streljanjem izvedli ob podpori brezpilotnih letal in minometov, pa tudi posadk helikopterjev AS 532 AL Cougar in letal Pilatus PC-9M Hudournik, ki bodo zagotavljale ognjeno podporo iz zraka, izvajale taktične polete ter infiltracije in izmike na območju delovanja in z njega. Letalstvo Slovenske vojske bo v na vaji sodelovalo v naslednjih časovnih intervalih:

  •  v četrtek, 11. marca, med 11. in 13., med 15. in 17. ter med 19. in 22. uro (Cerklje ob Krki–OSVAD Postojna–Cerklje ob Krki),
  • v petek, 12. marca, med 11. in 13., med 15. in 17. ter med 19. in 22. uro (Cerklje ob Krki–OSVAD Postojna–Cerklje ob Krki),
  • v sredo, 17. marca, med 12. in 14. uro (Cerklje ob Krki–Vojašnica Edvarda Peperka Ljubljana–OSVAD Postojna),
  • v petek, 19. marca, med 10. in 12. uro (Cerklje ob Krki–OSVAD Postojna–Vojašnica Edvarda Peperka Ljubljana–Cerklje ob Krki).

Med izvajanjem vojaških letalskih operacij bo 15. polk vojaškega letalstva na letališču v Postojni zagotovil koordinatorja za usklajeno in nemoteno delovanje letališča. V usposabljanje bo vključen tudi 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije, ki bo skrbel za usklajeno in varno izvajanje letalskih operacij. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji.